Хто ми

Структура

До складу Amnesty International входять 56 національних секцій та понад 7,5 тисяч локальних груп. Окрім того, Amnesty International налічує значну кількість індивідуальних членів в більш ніж 150 країнах та територіальних утвореннях в усьому світі.

Amnesty International є демократичною за своїм устроєм. Представники організації зі всього світу на з’їзді Міжнародної Ради обирають Міжнародний Виконавчий Комітет (з 8 осіб), який, в свою чергу, призначає Генерального Секретаря. Генеральний Секретар (на даний момент – СалілШеті) виступає від імені організації, а також вирішує поточні адміністративні питання.

Центральний офіс Amnesty International – Міжнародний Секретаріат – розташований у Лондоні, Великобританія. В Секретаріаті працює понад 320 постійних співробітників та близько 100 добровольців. Штатні працівники розслідують повідомлення про порушення прав людини, працюють спільно зі ЗМІ, організовують збір коштів тощо.

Amnesty International випускає періодичне видання (журнал «TheWire»), друкує навчальні посібники, іншу правозахисну літературу, веде електронні розсилки та підтримає веб-сайти багатьма мовами. У виданнях Amnesty International наводяться випадки порушень прав людини в світі, читачам пропонують відправити листи на захист жертв.

Активно діють мережі термінової допомоги, члени яких організовують потік листів у підтримку осіб, яким загрожує смертна кара або тортури в ув’язненні. Оперативні заходи дають позитивний результат у 30% випадків.

Індивідуальні члени допомагають успішно лобіювати уряди, збирати пожертви, проводити кампанії по мобілізації громадськості.

Локальні групи несуть основне навантаження щодо підготовки та проведення акцій. Вони не лише пишуть листи, але й організовують суспільно важливі заходи, такі як пікети коло посольств, пересувні виставки та збори підписів під петиціями, благодійні концерти та розпродажі сувенірів і ще багато, багато інших заходів!

Члени мережі термінової допомоги реагуютьнегайно, надсилаючи звернення факсом, електронною поштою, за допомогою SMS в тих випадках, коли необхідне термінове втручання (наприклад, надійшли дані про те, що особі загрожує смертна кара, тортури або «зникнення»).

Акції кризового реагування проводяться у випадку масового порушення прав людини, наприклад, із початком збройних конфліктів. Такі акції проводяться тоді, коли Amnesty International разом з іншими правозахисними організаціями може досягнути вирішення конкретного питання (наприклад, прийому біженців).

Професійні мережі об’єднують журналістів, юристів, медичних працівників, ділових людей, членів профспілок, вчителів. Окрім того, існують об’єднання представників сексуальних меншин. Внесок членів професійних мереж особливо є помітним при проведенні кампаній на близьку їм тематику.

І, нарешті, існують шкільні (11-18 років) та молодіжні мережі (останні об’єднують,у більшості випадків, студентів зі всього світу)..