Хто ми

Про Amnesty International

Amnesty International – це всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей, які вважають боротьбу з несправедливістю своєю особистою справою.

Ми боремося за світ, у якому права людини є доступними для всіх без винятку.

Нас фінансують члени організації та такі ж люди, як ви. Ми незалежні від будь-яких політичних ідеологій, економічних інтересів чи релігійних поглядів. Жоден уряд не залишається без нашої прискіпливої критики. Жодну ситуацію ми не залишаємо без надії.

Коли ми починали, мало хто міг передбачити, що тортури стануть міжнародними злочинами. Що більшість країн скасують смертну кару. І що, лідерам, що здавалися недоторканними, доведеться відповідати за свої злочини.

Що робить Amnesty International?

Ми розслідуємо то оприлюднюємо факти, де та коли б не відбувалися порушення.

Ми лобіюємо уряди та інші впливові групи, такі як компанії, змушуючи їх дотримуватися своїх обіцянок та поважати міжнародне право.

Ми ділимося неймовірними історіями людей, з якими ми працюємо, і таким чином залучаємо мільйони прихильників по всьому світу до кампаній за зміни, до участі в захисті активістів на лінії правозахисного фронту.

Ми допомагаємо людям боротися за свої права шляхом проведення освітніх кампаній.

Звідки це все бере початок?

У 1961 році британського юриста Пітера Бененсона обурив той факт, що двох португальських студентів ув’язнили всього лише за підняття тосту за свободу. Він написав статтю до британської газети The Observer і запустив кампанію, що зчинила неймовірний резонанс. Його заклик до дії, протиражований газетами по всьому світу, зародив ідею, що люди можуть об’єднуватися у солідарній боротьбі за справедливість та свободу.

Цей натхненний момент не просто дав початок неординарному руху, він став початком неординарних суспільних змін.

Лише коли звільнять останнього в’язня совісті, коли закриють останню камеру тортур, коли Загальна декларація прав людини ООН стане реальністю для всіх народів світу, – лише тоді наше завдання буде виконано. – Пітер Бененсон, засновник Amnesty International

Amnesty розвивається

З роками, права людини перемістилися з периферії світової сцени до самісінького її центру.

Amnesty виросла з організації, що домагалася звільнення політичних в’язнів до організації, що захищає увесь спектр прав людини. Наша робота захищати та додавати сил та наснаги людям – починаючи зі скасування смертної кари і до захисту сексуальних та репродуктивних прав, від боротьби з дискримінацією до захисту прав біженців та мігрантів. Ми боремося за всіх і кожного, чия свобода і гідність опиняються під загрозою.

Ми створюємо принципово нову силу для боротьби за права людини. Вона єднає в собі потужність всесвітнього впливу та репутацію Amnesty, а також голоси активістів на локальному рівні у всьому світі. – Атіла Рок, директор, Amnesty International Бразилія

Amnesty сьогодні

Після більш як 50 років неабияких досягнень, Amnesty пережила багато трансформацій, адаптовуючися до радикальних змін у світі.

Ми перейшли від основної бази у Лондоні до відкриття регіональних офісів у містах Африки, Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Центральної та Східної Європи, Латинської Америки та Близького Сходу. Ці офіси є зараз важливими базами наших розслідувань, кампаній та комунікацій. Нові регіональні офіси підтримують роботу Секцій, що наразі функціонують на національному рівні у більш як 70 країнах. Тепер ми можемо оперативно реагувати на події, де б вони не відбувалися, і бути потужною силою у боротьбі за свободу та справедливість.

Щоб залишатися на крок попереду, ми також розробляємо ресурси на базі сучасних технологій. Як, наприклад, мобільний додаток, що діє як особиста “тривожна кнопка” для тих активістів, що ризикують бути затриманими чи заарештованими мало не щодня.

Уявіть, чого ми можемо досягти зараз, ставши пліч-о-пліч з активістами у кожному куточку земної кулі. Скільки ще дверей тюремних камер можна буде відкрити? Скільки ще катів притягнути до відповідальності? Скільки ще людей зможе усвідомити свої права та жити з гідністю?

Приєднуйтеся до Amnesty International. Захищайте права людини.

Зробіть свій внесок у нашу справу та допоможіть нам підтримати тих, хто знаходиться у зоні ризику – станьте  прихильником Amnesty сьогодні..

1 хв
та регулярно отримуйте інформацію про права людиини в Україні та світі
3 хв