Що ми робимо

Туреччина: 10 правозахисників, 100 днів у в'язниці, 10 абсурдних звинувачень

Сьогодні минає 100 днів відтоді, як турецькі силовики увірвалися до готелю, де проходив тренінг, і затримали там 10 відомих правозахисників . Потім цих людей, названих Стамбульскою десяткою, відправили до Сіліврі — найбільшої охоронюваної в’язниці Туреччини. На цьому тижні прокурор оголосив обвинувачувальний акт, вимагаючи засудити членів групи, серед яких тренери з Німеччини та Швеції, та директорка Amnesty international у Туреччині, до 15 років позбавлення волі.  Ці звинувачення та «докази»
Річна доповідь Amnesty International 2015: Україна
Глава держави: Петро Порошенко Глава уряду: Арсеній Яценюк На сході країни рік розпочався з напружених бойових дій між проросійськими сепаратистами та українськими силами, завершившись епізодичними перестрілками, що час від часу порушували ненадійний режим припинення вогню. Воєнні злочини, скоєні обома сторонами конфлікту, загалом залишалися безкарними. Невеликий прогрес спостерігався у розслідуванні порушень та зловживань, які сталися під
Реакція світу на злодіяння з боку держав та збройних груп є ганебною та неефективною
Світові лідери повинні вжити термінових заходів, щоб протистояти конфліктам нової форми і захистити цивільних осіб від жахливого насильства з боку держав і збройних груп, закликала Amnesty International, випустивши щорічний аналіз дотримання прав людини в усьому світі. Організація заявляє, що уряди мають «припинити робити вигляд, нібито захист цивільного населення знаходиться поза їх повноваженнями». Amnesty International прогнозує
У Білорусі стратили вже третього в’язня за цей рік
Стративши вже третього засудженого до смертної кари у цьому році, Білорусь вкотре порушила свої міжнародні зобов’язання з прав людини та виступила проти глобальної тенденції до відміни смертної кари. Amnesty International суворо засуджує страту Аляксандра Грунова, повідомлення про яку надійшло на початку листопада. Лише 4 листопада стало відомо, що прохання Аляксандра Грунова про пом’якшення вироку було
Підтримати кампанію
Журналісту з Узбекистану в Україні загрожує екстрадиція
Журналіста та поета Нарзулло Охунжонова 20 вересня затримали на українському кордоні. Це сталося після того, як уряд Узбекистану надав Інтерполу запит на розміщення його імені в червоному циркулярі (переліку злочинців, які підлягають міжнародному розшуку та екстрадиції). Журналіст перебуває під арештом в очікуванні офіційної процедури екстрадиції, якої вимагає влада Узбекистану. У разі примусового повернення до Узбекистану, йому загрожує катування та інші види жорстокого поводження.
детальнiше
Успіхи
Досягнення у сфері прав людини у 2014 (та Січень/Лютий 2015)
Світові досягнення Після проведення кампанії, яка тривала понад два десятиліття, «Міжнародний договір про торгівлю зброєю», підписаний 130 та ратифікований 62 країнами, нарешті вступив в силу у 2014 році. Договір містить рамкову угоду про обмеження міжнародної торгівлі зброєю та амуніцією, яка, за умови її виконання, допоможе врятувати тисячі життів. У грудні 117 країн проголосували на підтримку