Що ми робимо

Кампанія за свободу вираження в Росії

Прямо зараз російська влада утискає основні свободи людини в Росії. Право на мирний протест. Право на свободу висловлювань в мережі Інтернет. Право на критику. Право виражати власну думку.
Росія: Закон про «іноземних агентів» за чотири роки скував некомерційні організації і позбавив їх голосу
Фінансування понад сотні некомерційних організацій істотно скоротилася, їх репутації було завдано збитків, а співробітники піддалися тиску і залякуванню внаслідок прийняття чотири роки тому драконівського закону про некомерційні організації- «іноземні агенти», заявила Amnesty International напередодні чергової річниці вступу закону в силу 21 листопада. У новій доповіді «Агенти народу»: чотири роки дії закону «про іноземних агентів» — наслідки
Росія: скасування вистави «Ісус Христос – суперзірка» свідчить про зростаючу націоналістичну загрозу свободі вираження поглядів
Скасування рок-опери «Ісус Христос — Суперзірка» в сибірському місті Омськ під тиском прокремлівської політичної організації є посяганням на свободу вираження поглядів і є свіжим прикладом втручання в російську культурну життя з боку націоналістів-«активістів», заявила Amnesty International. Спектакль був скасований в понеділок увечері після того, як «патріотичний» рух «Родина, любов, Батьківщина» написав до адміністрації міста Омськ скаргу
Державна сліпота: що значить затримання матерів Беслану і журналістів
Перше вересня — не тільки день знань. Для північноосетинського міста Беслан — це день жахливої трагедії, що забрала 12 років тому життя 334 осіб. У родичів загиблих досі залишилися питання до російської влади, що санкціонувала штурм школи №1, зараз їх цинічно намагаються змусити замовкнути. У чергову річницю трагедії поліція Беслана затримала протестуючих родичів загиблих, а
«В’язні Болотної»: Максим Панфілов, остання жертва політично вмотивованого переслідування
Пройшло вже майже чотири роки з часу демонстрації на Болотній площі у Москві 6 травня 2012 року, але кримінальні провадження проти протестувальників і досі лишаються відкритими, і далі здійснюються нові арешти.  7 квітня 2016 року Максима Панфілова, 30-річного жителя Астрахані було затримано за підозрою в участі у масових заворушеннях та застосуванні «насильства, що не є небезпечним
Річна доповідь Amnesty International 2015: Україна
Глава держави: Петро Порошенко Глава уряду: Арсеній Яценюк На сході країни рік розпочався з напружених бойових дій між проросійськими сепаратистами та українськими силами, завершившись епізодичними перестрілками, що час від часу порушували ненадійний режим припинення вогню. Воєнні злочини, скоєні обома сторонами конфлікту, загалом залишалися безкарними. Невеликий прогрес спостерігався у розслідуванні порушень та зловживань, які сталися під
Росія: Федеральна влада має негайно та рішуче відреагувати на погрози громадським та політичним активістам
Російська федеральна влада має відреагувати на серію тонко завуальованих погроз з боку політичного керівництва Чечні, спрямованих проти деяких відомих правозахисників, представників ЗМІ та політичних діячів. Ці загрози не слід сприймати легковажно. Вбивству журналістки Анни Політковської у 2006 році та викраденню і вбивству чеченської правозахисниці Наталії Естемірової у 2009 році передували подібні загрози.  Цього разу до
Росія: Мирного активіста, засудженого за новим репресивним законом, має бути звільнено
Ув’язнення мирного опозиційного активіста в Росії за порушення нового закону держави про публічні зібрання є шокуючим та цинічним нападом на свободу висловлювання, заявила сьогодні Amnesty International. Ільдар Дадін був засуджений московським судом до трьох років ув’язнення за неодноразові антиурядові вуличні протести. Він є першою людиною, якій винесли вирок, спираючись на закон, що був введений в
Підтримати кампанію
БІБЛІОТЕКАРКА ЗАТРИМАНА ЗА ЗБЕРІГАННЯ "ЕКСТРЕМІСТСЬКИХ КНИЖОК"
Бібліотекарка Наталія Шаріна перебуває під арештом з 30 жовтня 2015 року за зберігання «екстремістської літератури». 5 квітня їй пред’явили нове обвинувачення, що дозволило продовжити її домашній арешт ще на рік. Наталія Шаріна – в’язень совісті
детальнiше
Успіхи
Досягнення у сфері прав людини у 2014 (та Січень/Лютий 2015)
Світові досягнення Після проведення кампанії, яка тривала понад два десятиліття, «Міжнародний договір про торгівлю зброєю», підписаний 130 та ратифікований 62 країнами, нарешті вступив в силу у 2014 році. Договір містить рамкову угоду про обмеження міжнародної торгівлі зброєю та амуніцією, яка, за умови її виконання, допоможе врятувати тисячі життів. У грудні 117 країн проголосували на підтримку
Фігуранта “Болотної справи” Михайла Косенка випустили з психіатричної лікарні
11 червня суд міста Чехов, що під Москвою, прийняв рішення про переведення Михайла Косенка зі стаціонарного на амбулаторне лікування.
усі успіхи
Матеріали кампанії
НАРУШЕНИЕ ПРАВА НА СВОБОДНОЕ ВЫРАЖЕНИЕ МНЕНИЯ, СВОБОДУ ОБЪЕДИНЕНИЙ И СОБРАНИЙ В РОССИИ
Для критиков власти в России возможность пользоваться правом на свободное выражение мнения, свободу объединений и собраний давно стала лишь частичной и нередко сопряжена с риском, говорится в опубликованном 2 октября брифинге Amnesty International. Неуклонное наступление на реализацию этих прав с момента вступления в должность президента Владимира Путина в конце 90-х годов значительно ужесточилось с тех
усі матеріали
мультимедіа
  • Звіт про діяльність за 2013/2014 роки
  • ВІДЕО: Порушення прав людини в окупованому Криму
  • Інфографіка: Річна доповідь 2014/15
  • ВІДЕО: Річний звіт Amnesty International
  • ВІДЕО: Росія, #НеМовчи! Акція солідарності в Києві.
  • Фото з акції на підтримку громадянського суспільства Росії
  • ВІДЕО: А Ви будете мовчати?
  • ВІДЕО: Замовники вбивства Анни Політковської мають бути знайдені!
  • ВІДЕО: Протест манекенів у Москві.
  • Росія, #НеМовчи!