Прес-анонс: Не всі тортури залишають сліди: чи дотримується Україна заборони катувань

Київ: 24 червня, напередодні Міжнародного дня на підтримку жертв катувань, відбудеться дискусія для журналістів «Не всі тортури залишають сліди: чи дотримується Україна заборони катувань».

Попри ратифікацію Україною низки міжнародних документів, які прямо забороняють катування, у нашій державі все ще існує практика застосування тортур. Так за даними Міністерства юстиції, минулого року Україна програла 14 справ у Європейському суді з прав людини за статтею 3 (заборона катувань). Із державного бюджету позивачі отримали понад 150 тисяч євро компенсації. Нещодавно підкомітет ООН проти катувань вимушено перервав місію в Україні через недопуск до місць несвободи СБУ. Саме у таких місцях із обмеженим доступом, яких, за даними Національного превентивного механізму, майже 5 тисяч, ризик застосування тортур найвищий.

Учасники дискусії:

Оксана Покальчук, виконавча директорка «Amnesty International» в Україні
Максим Буткевич, монітор НПМ, голова правління ГО «Без кордонів»
Юрій Бєлоусов, голова правління ГО «Експертний центр з прав людини»
Геннадій Токарєв, адвокат Харківської правозахисної групи
Микола Гнатовський, Президент Європейського комітету із запобігання катуванням, нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню

Модератор: Артем Чапай, журналіст

Час: 24 червня 2016 р., 11.00

Місце: Український кризовий медіа-центр, Український дім, вул. Хрещатик, 2

Необхідна акредитація

Контактна особа – Надя Колесникова, 067 661 80 30, nk@humanrights.org.ua

Організатори – Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Довідково:

Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. http://amnesty.org.ua

НПМ – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. В Україні діє з 2012 р. у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами.

Правоохоронні органи мають невідкладно і ефективно розслідувати численні напади на Марші за права жінок.
09.03.2018
Річна доповідь 2017: Україна
23.02.2018
Вимагаємо негайно відпустити та припинити переслідування Еміра – Усеїна Куку та інших членів т.з “Ялтинської шістки”
20.02.2018
Стартувала найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними.
20.11.2017
Україна: Влада повинна припинити переслідування антикорупційних активістів і громадських організацій
07.11.2017