Вакансії

Звіт про діяльність Amnesty International в Україні у 2016 році

Поза сумнівом, 2016 рік був складним для всіх нас: глобальні політичні зміни принесли нові соціальні проблеми. Світ вже не такий передбачуваний, як раніше. Проте, незважаючи на велику кількість труднощів, цей рік приніс також і позитивні зрушення у сфері прав людини в Україні.

Було звільнено 18 осіб з таємного утримання під вартою. Це стало результатом оприлюднення спільної з Human Rights Watch доповіді, що розкрила докази наявності секретних в’язниць СБУ.

Дослідницька місія Amnesty International стала однією з небагатьох, що потрапила на територію Криму та змогла безпосередньо зафіксувати порушення, які відбуваються на території окупованого півострова. За результатами дослідження було опубліковано доповідь «Крим у пітьмі: придушення незгоди», в якій були зафіксовані випадки кримінального переслідування людей за їх протистояння російській окупації Криму.

Завдяки оприлюдненню доповіді та адвокаційній діяльності як в Україні, так і за її межами питання порушення прав людини у Криму потрапило в центр міжнародної уваги. Це було особливо своєчасно з огляду на голосування ООН за проект резолюції «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», затвердженої більшістю країн 19 грудня.

Геннадій Афанасьєв був звільнений з російської в’язниці.

Марш рівності в Україні вперше минув без насильства та був численним, як ніколи досі.

Цього року Україна підтвердила свої міжнародні зобов’язання щодо захисту права на свободу вираження та мирних зібрань.

У 2016 році в Україні відбувся 10-й Марафон написання листів — глобальна правозахисна кампанія Amnesty International. Під час Марафону було зібрано понад 41 000 підписів та листів на підтримку тих, чиї права було порушено. 100 координаторів/ок Марафону з різних міст та містечок організували понад 120 освітніх та правозахисних заходів.

Цього року ми почали розвивати активізм у регіонах, започаткували освітні та тренінгові програми з прав людини та долучилися до освітньої реформи в частині включення теми прав людини до шкільної програми в Україні.

Попереду у нас великі плани з розвитку правозахисного руху Amnesty International як в Україні, так і в цілому регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

Приєднуйтесь до нас та ставайте частиною великих змін!

Читайте повний текст звіту: PDF