Зловживання Росії правом вето в РБ ООН стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів.

Вчора Росія застосувала право вето у Раді Безпеки ООН (РБ ООН), щоб не допустити подовження терміну діяльності ще на 1 рік Спільного слідчого механізму, метою якого було провести розслідування хімічних атак у Сирії.

«Вже вдев’яте Росія використала право вето, аби захистити свого союзника, сирійський уряд, від покарання, яке він може понести за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні з початку конфлікту шість років тому», – заявила Шерін Тадрос, глава офісу Amnesty International в ООН (Нью Йорк).

«Перешкоджаючи продовженню мандата на розслідування газових атак, Росія завдала величезного удару перспективам встановлення справедливості в Сирії та вчергове продемонструвала бездушне нехтування життями тих, хто загинув та постраждав під час цих атак».

Це рутинне зловживання правом вето стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів, що дозволило всім сторонам, які беруть участь у конфлікті в Сирії, діяти з повною безкарністю та зневагою до міжнародного права, а розплачуватись за це змушене цивільне населення.

«Генеральний секретар ООН, а також члени Ради Безпеки більше не можуть лишатися бездіяльними, оскільки РБ ООН перетворюється на інструмент політичних ігор між постійними членами та регулярно не вводить в дію резолюції, прийняті для припинення військових злочинів та злочинів проти людяності»,– зазначила Шерін Тадрос.

Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Сирія: Тисячі людей опинилися під перехресним вогнем Ісламської держави та військ коаліції
25.08.2017