ЗАЯВА: Влада не забезпечила захист Маршу пам’яті трансгендерних людей, загиблих від насильства, від нападів радикальних угруповань

Органи державної влади України не спромоглися забезпечити реалізацію права людей на мирне зібрання, коли радикальні угруповання атакували учасниць та учасників Маршу пам’яті трансгендерних людей, загиблих від насильства, який мав пройти у Києві 18 листопада. Влада повинна знайти та притягти до відповідальності всіх, причетних до нападів, а також покласти край повній безкарності угруповань, що розпалюють ненависть, пропагандують дискримінацію і чинять насильство над представниками уразливих соціальних груп в Україні.

18 листопада агресивно налаштовані представники радикальних угруповань зірвали мирний Марш на підтримку трансгендерних людей. Вони жбурляли димові шашки, вигукували гомофобні і трансфобні образи та погрози, і також вдавалися до прямого фізичного насильства, від якого постраждали щонайменше дві учасниці та один журналіст. Поліція, що була присутня на місці подій, жодним чином не втрутилася, щоб зупинити нападників. Нападники у масках розпилили перцевий газ в обличчя двом активісткам, які після цього почувалися настільки зле, що їх забрала швидка. Інший нападник вдарив в обличчя канадського журналіста, який висвітлював подію, і розбив йому окуляри.

Організатори Маршу письмово повідомили поліцію про заплановану акцію ще 25 жовтня. Групи, що потім зірвали проведення заходу, протягом тижнів висловлювали свої наміри публічно і відкрито, включаючи прямі погрози у соціальних мережах. Однак поліція не вжила необхідні заходи для розслідування фактів погроз, попередження насильства, забезпечення проведення Маршу та безпеки його учасниць та учасників.
Працівники та активістки Amnesty International були очевидцями цієї події, і наскільки нам відомо, влада не затримала жодного нападника або людей, пов’язаних з нападами. Національна поліція України розпочала розслідування за статтею «Хуліганство» стосовно нападу на журналіста. Начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Андрій Крищенко заявив у інтерв’ю Громадському ТВ, що вони розшукують нападників на Марш. На момент написання цієї заяви, ми не маємо інформації про будь-яку іншу реакцію на зрив цього мирного зібрання та на погрози, які лунали у соціальних мережах напередодні Маршу.

Органи державної влади України повинні забезпечити реалізацію права кожної людини в Україні на свободу вираження думок та мирні зібрання, у відповідності до міжнародних зобов’язань України у сфері прав людини. Влада має покласти край повній безкарності тих, хто розпалює ворожнечу та чинить насильство над представниками уразливих груп, включаючи ЛГБТІ людей, етнічні меншини та інші соціальні групи.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ:
Організаторки Маршу, Громадська організація «Інсайт», планували пройти мирною ходою через центр Києва, починаючи з Михайлівської площі, про що вони заздалегідь повідомили місцеву владу. Організаторки розповіли Amnesty International, що вони регулярно спілкувалися з міською поліцією щодо плану проведення події.
Організаторки поінформували про заплановану подію та місце її проведення на своїй сторінці у Facebook. У відповідь на це декілька радикальних угруповань, відомих розпалюванням ворожнечі, пропагандою дискримінації та нападами на ЛГБТІ людей, публічно пообіцяли зірвати подію та запросили своїх прихильників приєднатися до них. Ця відкрита загроза насильства змусила організаторів перенести початкове місце проведення мітингу з Михайлівської площі до парку Тараса Шевченка.

18 листопада близько 10:30 працівники та активістки Amnesty International спостерігали, як десятки людей з масками на обличчях та символікою радикальних угруповань, котрі раніше погрожували зірвати Марш, зібралися у Парку Шевченка. Вони тримали плакати з трансфобними гаслами, а також проводили публічний молебен. Близько 11:30, за півгодини до початку Маршу, поліція сказала організаторкам, що вона не здатна гарантувати безпеку мирної акції, і наполягла на тому, щоб перенести місце збору до станції метро Університет, розташованої неподалік.

О 12:00, коли близько 30 трансгендерних активісток та активістів зібралися біля станції метро Університет, їх оточили працівники спецпідрозділу поліції у захисних обладунках. Незабаром представники радикальних угруповань почали кидати димові шашки з правої сторони проспекту Шевченка в бік мирного зібрання. Поліція жодним чином не перешкоджала нападникам, не затримала нікого з них і не зупинила рух на проспекті Шевченка, незважаючи на погану видимість, спричинену димовою завісою.

За кілька хвилин група з близько 10 агресивно налаштованих контр-протестувальників оточила учасниць та учасників акції до Дня пам’яті трансгендерних людей, які у цей час проводили мирний мітинг перед станцією метро Університет. Тоді поліція перервала мітинг і силою відтіснила його учасниць та учасників до вестибюлю станції, фактично поклавши край мирному зібранню. Після цього представники радикальних угруповань зайняли місце перед станцією, розгорнули свої плакати та прапори, і безперешкодно провели свою акцію, вигукуючи трансфобні гасла. Поліція не вжила жодних заходів, щоб зупинити цю акцію після того, як учасниці та учасники Маршу пам’яті були змушені покинути місце подій.

Пізніше, того ж дня, прес-служба Головного управління Національної поліції у місті Києві розповсюдила новину про те, що вона «попередила провокації» з боку радикальних угруповань проти трансгендерних активісток і активістів, але не згадала, чи був хтось затриманий у зв’язку з інцидентом.

Amnesty International неодноразово безуспішно намагалася зв’язатися з прес-службою МВС, аби отримати додаткову інформацію щодо реакції правоохоронних органів на цей інцидент.