Заява: Національна поліція повинна невідкладно та ефективно розслідувати напади на ЛГБТКІ активістів(ок), що відбулись під час акцій як у Харкові, так і в інших містах

Вчора у різних містах України відбувались акції, присвячені Міжнародному дню протидії гомофобії, трансфобії та біфобії. Під час акцій активістки та активісти закликали до захисту прав представниць(ків) ЛГБТКІ – спільноти, толерантності та недискримінації.

В той час як у Херсоні та Миколаєві Національна поліція проявила високий рівень професіоналізму та забезпечила безпеку учасників(ць) та мирне проведення акцій, у Харкові події відзначились значним рівнем насильства та бездіяльністю поліції. Крім того, залишаються не розслідуваними напади на учасниць та учасників акції “Рівність різноманіття”, що відбулась 6 травня у Запоріжжі.

“Ми закликаємо правоохоронців ефективно та невідкладно розслідувати всі напади, погрози та заклики до насильства, а також зробити все можливе задля захисту учасників та учасниць акцій. Поліція вже довела свою спроможність ефективно діяти на захист мирних активістів(ток) під час Маршу Рівності 2016. Однак, важливо, щоб ця позитивна тенденція продовжувалась.

Ми також звертаємось до представників влади із закликом впроваджувати політику, спрямовану на забезпечення фундаментальних прав громадян на свободу мирних зібрань та свободу вираження; культивувати в публічному дискурсі ідеї рівності та різноманіття, докладати максимальних зусиль для забезпечення безпеки учасників мирних зібрань та захисту прав людини в Україні”, – наголосила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Під час Маршу Рівності влітку 2016 Україна виконала свій міжнародний обов’язок захищати права ЛГБТКІ-спільноти на свободу вираження та мирні зібрання. Національна поліція продемонструвала високий рівень професіоналізму, забезпечивши безпеку учасників Маршу. Це був важливий крок у подоланні дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності в Україні.

Проте, незважаючи на досягнуті успіхи, представники та представниці ЛГБТКІ-спільности як і раніше стикаються з дискримінацією як на рівні законодавства, так і на практиці, а також стають жертвами насильства з боку радикально налаштованих груп. Дуже важливо ефективно розслідувати всі напади та прояви агресії по відношенню до мирних активістів, а також притягати до відповідальності винних у скоєнні злочинів.

Довідкова інформація

Згідно з Конституцією України, а також Європейською конвенцією з прав людини, держава зобов’язана гарантувати та захищати право усіх громадян на мирні зібрання та свободу висловлення думок, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності або інших ознак

6 травня у Запоріжжі відбувся напад на учасників та учасниць акції «Рівність різноманіття!». Поліція не проводить ефективного розслідування.

12 червня 2016 у Києві вперше успішно відбувся Марш Рівності ЛГБТКІ-спільноти (лесбійки, геї, бісексуали, трансґендерні, квір та інтерсексуальні люди) КиївПрайд. Amnesty International відзначила ефективну співпрацю Національної поліції України та Київської міської державної адміністрації з організаторами та організаторками ходи, а також те, що було забезпечено належний захист під час проведення заходу.

У попередні роки правоохоронці не могли захистити право ЛГБТІ-спільноти на мирне зібрання.

Anna Castanagos
На форумі ЮНЕСКО представниця Amnesty розповіла про репресії російської окупаційної влади у Криму
20.09.2017
Блог: відверто про іслам та трансгендерність
19.06.2017
Я – бісексуалка, і ваші коментарі щодо моєї сексуальності неприйнятні
18.05.2017
Заява: необхідне ефективне розслідування нападу на учасників(ць) акції «Рівність різноманіття!»
12.05.2017
Узбекистан: Щупальця масового спостереження поширюються за кордони
30.03.2017
1 хв