Затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки є порушенням свободи слова і свободи мирних зібрань

Сьогодні в Україні відбулись затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки. Ми вважаємо, що українська влада зобов’язана забезпечити свободу слова і свободу мирних зібрань для всіх громадян.

"Свобода вираження, в тому числі, вираження поглядів - це основоположне право, яке має визнаватися всіма в Україні. "
Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Заборона символіки, пов’язаної з комуністичною партією і радянським минулим (прийняті в травні 2015 р. закони про «декомунізації») є порушенням права на свободу вираження, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи вираження і мирних зібрань з боку української влади.

Всі затримані демонстранти повинні бути звільнені. Ми також вимагаємо ефективного та неупередженого розслідування всіх випадків насильства в ході сьогоднішніх демонстрацій.

«Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють України від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, але навпаки зближують з ними нас і нашу країну», — сказала Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.