Замовники та виконавці нападу на Катерину Гандзюк мають бути притягнені до відповідальності.

Вчора від травм, заподіяних кислотною атакою, померла Катерина Гандзюк, відома українська антикорупційна активістка.

“Смерть цієї безстрашної діячки громадянського суспільства повинна спонукати українську владу дати чітку відповідь на просте питання, яке зараз у всіх на устах:  “Хто вбив Катерину Гандзюк?”

Ця відповідь може бути отримана лише шляхом незалежного, неупередженого та ефективного розслідування, яке,  на жаль, як ми бачимо, не відбувається у дуже багатьох справах”, – заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

“Вбивство Катерини є останнім із серії жорстоких нападів на активісток та активістів громадянського суспільства в Україні за останній рік. Лише кілька виконавців цих нападів були заарештовані, але жоден із замовників. Представники органів влади постійно говорять про окремі випадки, ігноруючи системну проблему. Але зараз це має змінитися.

Дуже важливо, щоб справа Катерини Гандзюк не лишилася так само “окремим випадком”.  Її смерть стала останньою краплею у морі безкарності. Влада зобов’язана гарантувати, що кожен хто утискає, залякує або нападає на активістів громадянського суспільства, був притягнутий до відповідальності” – зазначила Покальчук.