Закликаємо ВРУ не приймати законопроекти № 6674 та 6675

Amnesty International закликає ВРУ не приймати законопроекти № 6674 та 6675, оскільки вони перешкоджають діяльності громадських організацій в Україні.

Сьогодні є ризик прийняття законопроектів № 6674 та 6675, які запроваджують додаткову і надмірну звітність для громадських організацій і можуть заблокувати роботу організацій, які працюють в зоні конфлікту на Донбасі та в Криму.

“Ми вважаємо, що нові вимоги, якщо їх ухвалять, невиправдано обмежуватимуть право на свободу асоціацій та перешкоджатимуть діяльності громадських організацій в Україні, створивши для них значні адміністративні перешкоди. Більше того, такі заходи суттєво обмежуватимуть право на свободу вираження думки, наражаючи антикорупційних та інших активістів та активісток на небезпеку переслідувань та залякування” – заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Закликаємо Верховну Раду негайно переглянути чинне законодавство та запропоновані законопроекти і забезпечити, щоб закони, які регулюють діяльність недержавних організацій та їхніх співробітників і співробітниць, не накладали невиправдані обмеження і відповідали зобов’язанням України, передбаченим міжнародним законодавством про права людини.

Раніше Amnesty International Україна випустила заяву щодо переслідувань та обмежень, яких зазнають антикорупційні активісти та громадські організації з боку влади.