Європейські уряди-співучасники злочинів ЦРУ мають притягнути винних до відповідальності

Доповідь Amnesty викладає факти щодо існування секретних в'язниць ЦРУ в Литві, Польщі та Румунії.

Європейські уряди, які брали участь в операціях ЦРУ по таємному утриманню у в’язницях, допитах і катуваннях в рамках глобальної “війни з терором” США, повинні вжити негайних заходів з притягнення винних до відповідальності за порушення, додаткові факти про які викладено у доповіді  Сенату США,  йдеться у новому документі Amnesty International.

"Всі контр-терористичні закони, політика та практики повинні дотримуватися прав людини і основоположної поваги до гідності кожної людини. Цей принцип особливо важливий в нинішній напруженій ситуації в Європі, коли французький уряд і уряди інших країн роблять свої оцінки жахливих атак в Парижі "
Джулія Холл

Доповідь “Порушити змову мовчання: Європейські співучасники США повинні діяти після доповіді Сенату про катування” пов’язує подробиці, наведені в доповіді Сенату, з інформацією з відкритих джерел, що стосується тверджень про те, що секретні в’язниці існували в Литві, Польщі та Румунії. Серед інших урядів, які, за інформацією з відкритих джерел, сприяли цими операціями, називають Німеччину, колишню югославську Республіку Македонію і Великобританію. У деяких випадках ці уряди співпрацювали з ЦРУ в обмін на мільйони доларів США.

Ця доповідь також підкреслює невідповідність дій згаданих урядів відносно необхідності забезпечення всебічного та ефективного розслідування.

“Без допомоги європейців США не змогли б таємно утримувати і катувати людей протягом стількох років. Сенатська доповідь гранично ясно показує, що іноземні уряди зіграли найважливішу роль в “успіху” операцій ЦРУ – і докази, що накопичувалися майже десятиліття, вказують на ключових європейських союзників” , – заявила Джулія Холл, експерт Amnesty International по боротьбі з тероризмом і правам людини.

“Час заперечень і покривання пройшов. Уряди більше не можуть покладатися на бездоказові міркування “національної безпеки” і приховувати за завісою державної таємниці правду про свою роль у тортурах і зникненнях людей. Настав час відновити справедливість щодо тих, кого катували в ході цих незаконних контр-терористичних операцій із застосуванням огидних методів, включаючи імітацію утоплення, загрози сексуального насильства і імітацію страти”.

“Шокуючий відступ США від принципу верховенства права після атак 11 вересня 2001 року – це попереджувальний приклад для урядів, які стикаються з подібними насильницькими злочинами. Вибіркове обмеження прав людини і громадянських свобод глибоко невірно з міркувань моралі та законності, воно роз’єднує людей і посилає небезпечний сигнал іншим урядам, схильним порушувати права людини під прикриттям “національної безпеки”, – сказала Джулія Холл.

“Всі контр-терористичні закони, політика та практики повинні дотримуватися прав людини і основоположної поваги до гідності кожної людини. Цей принцип особливо важливий в нинішній напруженій ситуації в Європі, коли французький уряд і уряди інших країн роблять свої оцінки жахливих атак в Парижі “, – заявила Джулія Холл.

Доповідь Сенату породила хвилю відгуків з боку колишніх і нинішніх європейських чиновників, у тому числі тих, хто приймав ключові рішення щодо участі в операціях ЦРУ. У доповіді Сенату європейські країни не названі безпосередньо, проте відомості з достовірних відкритих джерел та дослідження Amnesty International безсумнівно і часто у всіх деталях збігаються з описами секретних центрів утримання під вартою і тортур, що проводилися США за допомогою своїх іноземних партнерів, серед яких наступні країни:

Польща

Після виходу доповіді Сенату двоє колишніх польських посадовців нарешті визнали той факт, що Польща розмістила на своїй території секретну в’язницю ЦРУ. У доповіді Сенату згадується “Синя в’язниця”, подробиці опису якої збігаються з вже наявною інформацією про секретну в’язницю ЦРУ в Польщі. Слідом за цим у липні 2014 вийшли дві постанови Європейського суду з прав людини, який визнав причетність Польщі до таємного перекидання та програми секретних в’язниць США. Технології допитів, які застосовувалися по відношенню до одного або обох ув’язнених, включали імітацію утоплення, імітацію страти за допомогою незарядженого пістолета, наближення працюючої дрилі до голови одного з ув’язнених, загрози сексуального насильства щодо матері одного з чоловіків, і серед іншого так звані “просунуті техніки допитів “. Кримінальне розслідування, яке почалося в Польщі в 2008 році, неодноразово відкладалося і все ще триває. Одна офіційна особа повідомила Amnesty International, що уряд США багато разів ігнорував запити щодо інформації, необхідної для розслідування.

Румунія

Після багатьох років заперечення колишній глава розвідслужби Румунії, який свого часу виконував обов’язки радника президента з національної безпеки, нещодавно визнав, що розвідувальна служба Румунії дозволила США відкрити одну або дві секретні в’язниці на території країни. Він пов’язав цю співпрацю з заявкою Румунії на членство в НАТО. Доповідь Сенату згадує про “Чорну в’язницю”, опис якої відповідає наявній інформації про секретну в’язницю ЦРУ в Румунії. Повідомлялося, що Румунія отримала мільйони доларів від уряду США. Румунська влада заявила, що почала розслідування і очікує появи повної, невідредагованої версії сенатської доповіді.

Литва

Після виходу доповіді Сенату один з членів парламенту, який раніше відповідав за розслідування тверджень про секретну в’язницю в Литві, підтвердив, що інформація в сенатській доповіді свідчить про те, що ув’язнені містилися на території Литви. Доповідь Сенату згадує про “Фіолетову в’язницю” і містить деталі – в тому числі про секретне утримання ув’язненого, громадянина Саудівської Аравії – які відповідають наявній інформації про секретну в’язницю ЦРУ в Литві. Група литовських парламентаріїв ініціювала створення парламентського руху з метою заснування нової комісії з розслідування причетності Литви до програми секретних затримань ЦРУ.

Великобританія

Великобританія, ймовірно, була найбільш важливим союзником США в глобальних контр-терористичних операціях ЦРУ. Доповідь Сенату містить одну згадку про можливу причетність Великобританії до секретних тюрем і операцій по перекиданню: тортури колишнього ув’язненого Гуантанамо Біньяма Мохамеда. Повідомлялося, що Великобританія доклала величезних зусиль для того, щоб прибрати з документа будь-які подробиці, які могли б вказувати на Сполучене Королівство. Доповідь Сенату не повідомляє, чи використовувався острів Дієго-Гарсія (Британська територія в Індійському океані) в якості транзитного пункту та/або місця ув’язнення у зв’язку з перекиданням, хоча Amnesty International вже давно закликала США і Великобританію до відкритості в питанні використання Дієго-Гарсія .

Прем’єр-міністр Девід Кемерон заявив, що Великобританія розслідує твердження про причетність її агентів до тортур іноземних ув’язнених за кордоном і жорстокого поводження з ними, часто у співпраці з США, проте ця заява не витримує критики. Amnesty International та інші правозахисні організації заявили, що нинішнє розслідування парламентського Комітету з розвідки і безпеки не є незалежним, і довіра до його результатів підривається тим фактом, що уряд має абсолютну свободу дій по приховуванню інформації з міркувань національної безпеки.

Македонія / Німеччина

Доповідь Сенату надала нові відомості про перекидання, тортури і насильницьке зникнення громадянина Німеччини Халеда аль-Масрі і його утримання у в’язниці США; Європейський суд з прав людини виніс рішення у його справі в 2012 році. Уряд Македонії не прокоментував доповідь і ще має виконати рішення Європейського суду. Уряд Німеччини проявив нездатність ефективно розслідувати свою роль в операціях ЦРУ або вимагати екстрадиції з США тринадцяти колишніх співробітників ЦРУ, які, як передбачається, були причетні до перекидання аль-Масрі.

“Європейські уряди, замішані в контр-терористичних операціях ЦРУ, повинні невідкладно провести ефективне та всеохоплююче розслідування і реформувати закони, стратегії та практики, через які могли відбуватися настільки жахливі і протизаконні діяння”, – заявила Джулія Холл. “Всім відповідальним за тортури і насильницькі зникнення на території європейських держав повинні бути пред’явлені кримінальні звинувачення; вони повинні бути притягнуті до відповідальності за результатами неупередженого судового розгляду; крім того, необхідно відновити справедливість стосовно жертв тортур”.

Польща: придушення мирних протестів має бути припинене
19.10.2017
Ємен: вибухом бомби, виготовленої у США, були вбиті та скалічені діти
22.09.2017
Президент Трамп: Що буде з правами людини в США?
20.01.2017
Річард Бренсон: зі зростанням кількості страт, світ відмовляється від смертної кари
11.04.2016
Польща лишає напризволяще сотні жертв злочинів на ґрунті ненависті