Європейська кіноакадемія і Amnesty International провели акцію на підтримку Олега Сенцова

Метри світового кіно Фолькер Шльондорф і Агнешка Холланд приєдналися до акції солідарності з українським кінорежисером Олегом Сенцовим, який відбуває 20-річний термін в Якутії за «терористичну діяльність» в Криму.

650 людей підняли плакати «Свободу Олегу Сенцову» під час показу документального фільму про суд над режисером, який зняв росіянин Аскольд Куров. Стрічка «Процес: Росія проти Олега Сенцова» демонструвалася в рамках 67-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, на її показі були присутні близькі Сенцова і його адвокат Дмитро Дінзе.

Запрошених на показ директора кіноакадемії Маріон Дерінг, директора Берлінале Дітер Кослік, уповноваженого уряду Німеччини з питань співробітництва з Росією Гернот Ерлер і посла України в Берліні Андрій Мельник активісти Amnesty International  зустрічали з плакатами «Свобода слова — це не злочин» активісти Amnesty International.

Європейська кіноакадемія неодноразово висловлювалася за негайне звільнення Сенцова, який опинився за гратами за надуманими і політично мотивованим звинуваченнями. Режисер стрічки Аскольд Куров звернувся до аудиторії, заявивши, що «історія створення цього фільму — це історія солідарності», і висловив надію, що після її перегляду Олег Сенцов стане для глядачів менш абстрактною людиною.

«Олег потребує нас, але і ми потребуємо Олега. Приклад його мужності особливо актуальний зараз, може бути, навіть більше, ніж два роки тому», — заявила Агнешка Холланд, голова Європейської кіноакадемії. Її слова зустріли оплесками.