Ємен: вибухом бомби, виготовленої у США, були вбиті та скалічені діти

Бомба, вибух якої минулого місяця зруйнував житловий будинок у столиці Ємену, була виготовлена у США — встановила сьогодні Amnesty International. Унаслідок цього вибуху 16 мирних жителів загинули і ще 17 отримали поранення, у тому числі — п’ятирічна Бутаїна, чиє фото широко розійшлося у соціальних мережах.

Експерт Amnesty International з озброєнь проаналізував фрагменти цього боєприпасу і виявив маркування, характерне для виготовлених у США компонентів авіабомб з лазерним наведенням.

Повітряний удар, здійснений 25 серпня по житловому району Сани, завдав серйозної шкоди трьом будинкам. Семеро дітей, серед яких п’ятеро братів та сестер Бутаїни, загинули на місці. Восьмеро дітей отримали поранення, серед них — дворічна Сам Бассім аль-Хамдані, яка втратила обох своїх батьків.

«Тепер ми можемо з повною впевненістю стверджувати, що бомба, яка вбила батьків та братів Бутаїни, та інших мирних жителів, була виготовлена у США»

— заявила Лінн Маалуф, директорка з досліджень Amnesty International на Близькому Сході.

«Просто не вкладається у голові, як США та інші країни, зокрема, Великобританія і Франція, можуть знаходити якесь виправдання тому потоку зброї, яку вони продають очолюваній Саудівською Аравією військовій коаліції для використання у Єменському конфлікті. Протягом останніх 30 місяців там знову і знову здійснюються серйозні порушення міжнародного законодавства, у тому числі — військові злочини, і це призводить до трагічних наслідків для місцевого населення».

Вивчивши фотографії, надіслані місцевим журналістом, який був на місці подій і витяг із землі фрагменти боєприпасу, експерт Amnesty International з озброєнь зміг чітко ідентифікувати табличку з основними характеристиками виготовленої в США системи комп’ютерного управління MAU-169L / B. Цей елемент використовується у різних типах авіабомб з лазерним наведенням.

За даними Агентства з питань співробітництва у галузі безпеки, уряд США у 2015 році санкціонував продаж Саудівській Аравії 2 800 керованих авіабомб, оснащених системою комп’ютерного управління MAU-169L / B, зокрема — авіабомб типу GBU-48, GBU-54 і GBU-56.

Amnesty International закликає негайно запровадити повне і всеосяжне ембарго — щоб не допустити постачання зброї, боєприпасів, військової техніки та технологій всім сторонам конфлікту у Ємені. Необхідно терміново провести незалежне і неупереджене розслідування зафіксованих порушень. Всі особи, відповідальні за злочини згідно міжнародного права, повинні бути притягнені до відповідальності і постати перед незалежним судом.

Життя, скалічені назавжди

Близько 2 години ночі військова коаліція під керівництвом Саудівської Аравії завдала руйнівні удари по Фадж Аттані, житловому району міста Сана, столиці Йемену.

32-річний Алі аль-Райми втратив свого брата Мохамеда аль-Райми, зведену сестру і п’ятьох племінників у віці від двох до десяти років. Єдиною, кому вдалося вціліти, була його племінниця, п’ятирічна Бутаїна.

Алі розповів Amnesty International:

«Коли ми питаємо її „Чого ти хочешь?“, — вона відповідає: „Я хочу повернутися додому“… Вона думає, що знайде їх там (свою родину)… У неї було п’ятеро братів та сестер, з якими вона могла гратися. Тепер у неї немає нікого… Можете уявити, який сум та жах оселився у її серці?».

Очолювана Саудівською Аравією коаліція визнала, що саме вона здійснила цей руйнівний удар, проте стверджує, що жертви серед мирного населення сталися через «технічний збій». Коаліція заявляє, що обраний об’єкт був «законною військовою ціллю», яка належала силам хуситів і прихильників Салеха.

За словами місцевих жителів, до одного з будинків у цьому районі часто заходила людина, пов’язаний з хуситами. Amnesty International не змогла з’ясувати її особистість та роль і встановити, чи перебувала ця людина там в момент атаки.

Однак, навіть якщо поблизу від цивільних об’єктів розташовані військові цілі, міжнародне гуманітарне право забороняє здійснення непропорційних до обставин атак. Зокрема — тих, від яких можуть загинути або отримати поранення мирні жителі.

Представник очолюваної Саудівською Аравією коаліції також заявив, що цей інцидент був переданий для подальшого розслідування Об’єднаній групі експертів з оцінки інцидентів (JIAT). На сьогоднішній день Amnesty International невідомо про те, чи здійснює хтось із учасників коаліції конкретні кроки для розслідування, запровадження дисциплінарних заходів або судового переслідування підозрюваних у військових злочинах.

«Повна байдужість коаліції до життів цивільного населення, а також відсутність бажання провести ефективні розслідування, зайвий раз свідчить про необхідність незалежного міжнародного розслідування порушень міжнародного права»,

— підкреслила Лінн Маалуф.

«Це просто ганьба, що замість того, щоб закликати коаліцію до відповідальності за її дії у Ємені, ключові союзники (зокрема — США і Великобританія) продовжуть постачати їй величезну кількість зброї».

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

З лютого 2016 року Amnesty International наполегливо закликає всі держави забезпечити, щоб ніхто не постачав зброю жодній зі сторін конфлікту в Ємені — прямо чи через посередників. Ми також неодноразово закликали провести незалежне міжнародне розслідування порушень міжнародного права, до яких причетні всі сторони конфлікту.

Як зазначено в щорічній доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини з ситуації у Ємені, від початку конфлікту (березень 2015 року) 1120 дітей були вбиті, 1541 дитина отримала поранення. Тільки за останній рік більше половини випадків жертв серед дітей сталися через повітряні удари сил коаліції. Також всі сторони конфлікту порушували міжнародне гуманітарне право та права людини під час наземних боїв.

За даними УВКПЛ, сили хуситів та прихильників Салеха відповідальні за більшість жертв серед дітей, загиблих під час наземних боїв, від артобстрілів або використання заборонених протипіхотних мін.

Нова доповідь Amnesty International про становище жертв масових зґвалтувань у боснійській війні 1992-1995 років
15.09.2017
М’янма: блокування міжнародної допомоги є смертельною загрозою для десятків тисяч людей
05.09.2017
Річна доповідь 2016/2017: Україна
22.02.2017
Президент Трамп: Що буде з правами людини в США?
20.01.2017
Іракців, що тікають з підконтрольних ІДІЛ територій, катують, піддають насильницьким зникненням та вбивають
18.10.2016