В’язень сумління Ібрагім Халава вийшов на волю!

Звільнення громадянина Ірландії Ібрагіма Халави — це переконлива перемога для всіх, хто боровся за його звільнення і поклав кінець його 4-річним поневірянням у єгипетській в’язниці.

Ібрагіма виправдали більше місяця тому, але його звільнення з в’язниці Ваді Ен-Натрун сильно затягнулося. Найближчими днями він має повернутися додому до Ірландії. Amnesty International розпочала кампанію за його звільнення чотири роки тому, коли його заарештували під час акцій протесту в Каїрі. Протягом всіх років його ув’язення тисячі прихильників Amnesty International з різних країн світу підписували численні петиції із закликом до влади випустити його на свободу.

«Сьогодні, після чотирьох років безпідставного ув’язнення, Ібрагім Халава нарешті на волі. Він в принципі не мав опинитися за гратами і не кажучи вже про те, щоб провести там хоча б одну хвилину свого життя».

– підкреслила Наджі Буна, директорка з кампаній Amnesty International в Північній Африці.

«Сьогоднішній день — це свято не тільки для Ібрагіма Халави, але і для всіх його друзів, родичів і тисяч активістів з Ірландії та інших країн, які довго і відчайдушно боролися за те, щоб він вийшов на свободу . Його виправдання і звільнення доводять, що боротьба за права людини та наполегливе ​​викриття несправедливості можуть привети до реальних змін».

«Влада Єгипту має терміново вжити необхідних заходів і звільнити інших в’язнів совісті, що перебувають в тюрмах країни. Ніхто не повинен страждати вд тієї ж несправедливості, що й Ібрагім».

Ібрагіму було лише 17 років, коли його заарештували разом із сотнями інших людей під час акцій протесту 16 і 17 серпня 2013 року поряд з мечеттю аль-Фатх в центрі Каїра. Ці протести переросли в насильство, на яке сили безпеки відреагували застосуванням вогнепальної зброї, і це призвело до загибелі 97 людей. За даними дослідження Amnesty International, немає жодних доказів, що Ібрагім брав участь в будь-яких насильницьких діях. Організація вважає, що він був ув’язнений за мирну реалізацію свого права на свободу вираження думок і свободу зібрань.

Вісімнадцятого вересня 2017 року його, нарешті, виправдали, але крім нього ще 442 людини були визнані винними після жахливо несправедливого масового судового процесу. Amnesty International закликає до негайного звільнення всіх, кого засудили за мирну реалізацію прав людини.