Влада України повинна негайно вжити заходів, щоб притягти до відповідальності погромників та вбивць рома у Львові

Влада має діяти оперативно і рішуче, щоб учасники та організатори  фатального ромського погрому, що стався у Львові 23 червня, не лишилися безкарними. Зловмисники вбили 23-річного чоловіка і завдали ножових поранень двом 19-річним хлопцям, 30-річній жінці та 10-річному хлопчику. Роми викликали поліцію, яка невдовзі прибула на місце подій, і затримала 7 підозрюваних та імовірного організатора нападу.

Amnesty International закликає поліцію і Прокуратуру Львова провести оперативне та ефективне розслідування цього огидного злочину на ґрунті ненависті і вжити заходи для запобігання таким трагедіям у майбутньому.

У 2017 і 2018 роках відбулося різке зростання рівня насильства та кількості злочинів на ґрунті ненависті в Україні, скоєних членами радикальних угруповань. Члени груп C14, Традиції і Порядок, Національні Дружини і Карпатська Січ жорстоко зірвали десятки мирних публічних заходів, дискусій та інших зібрань, організованих тими, кого вони називають ворогами України – в тому числі правозахисниками,  ЛГБТІ-людьми, журналістами і ромами. Після окупації та анексії Криму Росією в 2014 році і конфлікту з проросійськими сепаратистами на сході України українське суспільство стало поляризованим. Радикальні угруповання використовують цю напружену атмосферу для заохочення і здійснення актів ненависті і дискримінації.

Більшість злочинів, скоєних радикальними угрупованнями, не були належним чином розслідувані правоохоронцями, які не хочуть або не можуть проводити ефективні розслідування, навіть якщо певні  угруповання публічно беруть на себе відповідальність за злочини. З цілої низки випадків, за якими стежила Amnesty International, тільки справа про напад на «Фестиваль рівності» у Запоріжжі в серпні 2017 року дійшла до суду.  30 інших нападів не пройшли навіть стадію первинної реєстрації скарги. Крім того, у процесі розслідування злочинів на ґрунті ненависті, влада зазвичай ігнорує дискримінаційні мотиви злочинів. Жертвам майже ніколи не повідомляють про хід розслідування, лишаючи у них враження, що нічого не відбувається. Жоден український високопосадовець публічно не засудив сплеск насильства з боку радикальних ультраправих угруповань.

Імовірними винуватцями нападу 23 червня є члени угруповання «Твереза і зла молодь». За словами Оксани Санагурської з відділу  захисту прав людини Львівської поліції, що були опубліковані на сайті Zaborona.com, ця група з’явилася нещодавно. Угруповання розмістило неонацистські гасла і фотографії у своєму каналі Telegram і на YouTube. Серед них були також відео про утиски і залякування ромів. Ці відео були видалені ще до нападу на поселення ромів, що стався 23 червня.

Всі заарештовані – неповнолітні, за винятком 20-річного чоловіка, ідентифікованого львівської поліцією у якості імовірного організатора. Прокуратура у Львові також заявила, що до цього нападу були залучені 14 осіб; шість із них все ще на волі.

Всі вони перебувають під слідством за вчинення умисного вбивства групою людей за попередньою змовою, хуліганство, злочини на ґрунті ненависті та залучення неповнолітніх до злочинної діяльності (статті 115 частини 2, 161, 296 і 304 Кримінального кодексу України).

Amnesty International вітає оперативно здійснений арешт підозрюваних у цьому фатальному погромі як важливий перший крок. Ми закликаємо владу так само ретельно та наполегливо продовжувати розслідування, зробити його максимально прозорим, і звернути особливу увагу на  дискримінаційні мотиви злочинів, а не ігнорувати їх, як це відбувалося у минулому. Обов’язок української влади – публічно і недвозначно засуджувати подібні напади, що запобігти майбутнім інцидентам. Ігнорування злочинів на ґрунті ненависті у країні, що тут і зараз живе із травмою війни, украй небезпечне для її майбутнього і сьогодення.  Ми наполегливо закликаємо до повного, своєчасного, незалежного та ефективного розслідування цього злочину і всіх подібних інцидентів у минулому.

ПЕРЕДІСТОРІЯ:

21 квітня члени радикального угруповання C14 атакували ромський табір у Голосіївському районі Києва. Нападники спалили намети ромів і переслідували їх мешканців, включно з жінками та дітьми, озброївшись ножами та молотками. Угруповання C14 хвалилося цією атакою на своїй сторінці в Facebook. Більше того – один з його лідерів погрожував подальшими погромами.

9 травня близько 30 осіб в масках спалили ромське поселення у Рудні, недалеко від Львова, і переслідували його мешканців. Наступного дня Львівська гаряча лінія (служба скарг до місцевої адміністрації) заявила на своїй сторінці в Facebook, що місцева влада «прибрала»  територію ромського табору. За повідомленнями, “прибирання” сталося після того, як поліція поговорила з ромами, які нібито заявили, що самі вирішили залишити табір. Активісти вважають, що ці події вимагають серйозного розслідування можливої участі урядовців у погромах проти ромського поселення.

14 червня Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House та Front Line Defenders надіслали спільний лист міністру внутрішніх справ України та Генеральному прокурору України, в якому були висвітлені ці та інші випадки насильства з боку радикальних угруповань. Організації закликали їх публічно засудити і ефективно боротися з нападами і залякуванням, що сприяють поширенню ненависті і насильства. На сьогоднішній день ніхто з офіційних осіб не надав публічний коментар і не здійснив жодних кроків, спрямованих на усунення цих атак

Amnesty International вимагає розслідувати погром табору ромів на Лисій горі у Києві.
24.04.2018
Італія: Сотні ромів чекає примусове виселення
07.04.2017
Крапля надії в морі страху: боротьба зі злочинами на ґрунті ненависті проти ромів в Угорщині