Вимагаємо негайно звільнити Еміра-Усеіна Куку і припинити його переслідування

Ростовський окружний військовий суд на виїзному засіданні в Криму в понеділок продовжив термін утримання під вартою кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку, обвинуваченого у так званій «ялтинській справі Хізб ут-Тахрір». Amnesty International вимагає від російської влади негайно і беззастережно звільнити кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку, припинити його кримінальне переслідування і зняти з нього всі звинувачення.

«Щоразу суд продовжує термін арешту Еміра-Усеїна Куку, якого переслідують насправді не за «участь у діяльності терористичної організації» або «підготовці до насильницького захоплення влади», а за його мирну правозахисну діяльність. Ми вимагаємо покласти край цій несправедливості, зняти з нього всі звинувачення і негайно звільнити його», – заявила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Сам суд над Еміром-Усеїном Куку є порушенням міжнародного гуманітарного права, згідно із яким Російська Федерація не має права судити мешканця окупованої території у військовому суді.

Член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку був заарештований в лютому 2016 року за звинуваченням в причетності до діяльності організації «Хізб ут-Тахрір». Цей рух заборонений в Росії, в той час як в Україні на нього не накладено жодних обмежень.

Емір-Усеїн Куку є лише одним з багатьох кримськотатарських активістів, які зазнали переслідувань російської влади. Обшуки, арешти, свавільні затримання, погрози та залякування стали частиною повсякденного життя активістів свавільно забороненого російською владою Меджлісу кримсько-татарського народу. Тиск чиниться і на їхні сім’ї. Так, 8 листопада під час перетину пункту пропуску Армянськ-Чаплинка дружини ув’язнених кримськотатарських активістів, в тому числі і дружина Еміра-Усеїна Куку Мер’єм Куку, були змушені пройти через багатогодинний принизливий допит з боку прикордонників.

«Російські силовики в Криму не гребують ніякими методами, вони залякують сім’ї ув’язнених, влаштовують свавільні обшуки в їхніх будинках, тиснуть на адвокатів. Де-факто влада намагається задушити навіть найменші прояви інакомислення», – додала Покальчук.

Amnesty International обрала Еміра-Усеїна Куку одним з героїв міжнародного «Марафону написання листів» 2017 року у східно-європейському регіоні. Ми закликаємо наших прихильників підписати петицію з вимогою до влади Росії звільнити Еміра-Усеїна Куку і приєднатися до онлайн-флешмобу на його підтримку під хештегом #FreeKuku.