Вимагаємо негайно відпустити та припинити переслідування Еміра – Усеїна Куку та інших членів т.з “Ялтинської шістки”

Представники Amnesty International були присутні на судовому засідання 14 та 15 лютого у Ростові-на-Дону (Російська Федерація) щодо т.з. “Ялтинської справи” Хізб ут-Тахрір. Організація вимагає негайно припинити кримінальне переслідування підсудних за надуманими політично мотивованими звинуваченнями.

Російська влада звинувачує Еміра-Усеїна Куку, Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Арсена Джеппарова та Рефата Алімова в «участі у терористичній організації» та «плануванні захоплення влади у насильницький спосіб».

«Кримінальне переслідування Еміра-Усеїна Куку та членів т.з “Ялтинської шістки” на підставі абсурдних сфабрикованих і необґрунтованих обвинувачень має бути припинене, а всі підсудні відпущені» заявила Оксана Покальчук, після відвідування судового засідання у Ростові – на – Дону.

«Куку неодноразово підлягав тиску з боку ФСБ аж до арешту 12 лютого 2016 року, а в його оселі двічі проводився обшук. Його дружина і малолітній син зазнавали переслідувань і залякувань з боку агентів російських спецслужб, в той час, коли правозахисник вже перебував за ґратами», зазначила Покальчук.

Сам Емір-Усеїн Куку під час засідання 14 лютого заявив, що він не визнає себе винним. Така ж позиція у інших підзахисних у цій справі.

Під час засідання 15 лютого Енвер Бекіров заявив, що під час перебування в СІЗО у Сімферополі до нього приходив працівник ФСБ та пропонував співпрацювати з ФСБ, а у випадку відмови погрожував заарештувати його знайомих Рефата Алімова та Арсена Джеппарова. Енвер Бекіров відмовився, після чого, у квітні 2016 року Алімова та Джеппарова було заарештовано.

“Політичне підгрунтя справи і надуманість відчуваються у всьому. Сам головний свідок звинувачення, співробітник ФСБ, даючи свідчення, говорив про відсутність документальних підтверджень звязків між 6 учасниками, будь -яких фінансових зв’язків, документів про діяльність, планів і зв’язків з будь-яким “керівництвом” та іншими членами будь-якої “терористичної” організації” – відзначила Оксана Покальчук.

Цей абсурдний судовий процес є черговою ланкою і цілій низці переслідувань кримських татар та спробою придушити найменші прояви інакомислення. Російська окупаційна влада намагається залякати та змусити мовчати усіх, хто наважується критикувати де-факто владу, або якимось чином висловлює свою громадянську позицію.

Росія: співробітник Amnesty International був викрадений і підданий знущанням в Інгушетії
17.10.2018
Відмова надати статус біженця російському інтерсекс активісту порушує право на особисту безпеку
20.07.2018
Спільний лист: влада повинна вжити заходів для боротьби зі зростанням насильства з боку груп, що поширюють ненависть та дискримінацію
15.06.2018
Розгоном акції в Сімферополі де-факто влада продемонструвала неповагу до пам’яті жертв депортації кримських татар
18.05.2018
Правоохоронні органи мають невідкладно і ефективно розслідувати численні напади на Марші за права жінок.
09.03.2018