Відкритий лист Amnesty International в Україні та ГО «КиївПрайд»

Арсену Авакову,

Міністру внутрішніх справ України

Консультативній відбірковій  комісії

з проведення конкурсу
на посаду керівника Національної поліції України

Відкритий лист

Як відомо, до 5 лютого 2017 року очікується завершення  конкурсу на посаду керівника Національної поліції України. Ми вітаємо прозору процедуру консультативного конкурсу та висловлюємо сподівання, що його результати будуть враховані при ухваленні рішення щодо призначення.

Як організації, що брали безпосередню та активну участь у переговорному процесі із представниками Національної поліції України та роботі щодо організації безпеки на найбільшій в країні публічній ЛГБТ акції — Марші Рівності в рамках КиївПрайд2016, вважаємо, що критичним моментом при відборі майбутнього глави Національної поліції України є повага та відповідальне ставлення до конституційно гарантованих положень щодо недискримінації та гарантування реалізації прав людини у роботі Національної поліції України, зокрема — права на свободу мирних зібрань, для усіх, без винятку.

Невідповідність цим вимогам нового глави Національної поліції може стати тривожним сигналом про відступ від стандартів забезпечення фундаментальних прав людини та відкинути Україну назад, особливо в порівнянні з прогресом, який було продемонстровано у 2016 році під час забезпечення безпеки всіх учасників та учасниць Маршу Рівності в Києві.

Ми очікуємо, що кандидати, які претендують на керівні посади в Національній поліції (зокрема, на посаду Глави та його заступників), однозначно заявлять про свою готовність гарантувати безпечне та успішне проведення КиївПрайду2017, а Україна виконає свої міжнародні зобов’язання щодо захисту мирних зібрань.

Події КиївПрайду2016 ще раз довели, що Національна поліція разом з іншими правоохоронними органами мають спроможність і потенціал забезпечити кожному і кожній реалізацію прав людини у повному обсязі. Ми щиро сподіваємося, що саме такий стан справ та налаштованість на спільну роботу стануть відправною точкою кооперації організацій громадянського суспільства, що опікуються правами ЛГБТ спільноти, та нового керівництва Національної поліції України.

ГО “КиївПрайд” та Amnesty International в Україні щиро зацікавлені у подальшій співпраці та бажають майбутньому очільнику Національної поліції України успіхів, ефективної реалізації реформи, розвитку та вдосконалення роботи на благо суспільства, без винятків.

З повагою,

Оксана Покальчук,

Директорка Amnesty International в Україні

Руслана Панухник,