Вбивство відомого критика Кремля у Києві підриває авторитет влади

Оновлення 30.05: Щойно стало відомо, що журналіст Аркадій Бабченко про вбивство якого було повідомлено вчора – ЖИВИЙ. За повідомленням СБУ, вбивство було інсценоване у ході операції правоохоронних органів, підозрювані у замаху затримані. За словами самого журналіста на прес-конференції, про операцію не знала навіть його дружина. Ми дуже раді, що Аркадій живий, здоровий і у безпеці! Ці години були надзвичайно складними для всіх, хто його знають і люблять.

(31.05) Amnesty International занепокоєна безпекою журналістів та активістів в Україні, оскільки минулі вбивства та напади все ще залишаються належно нерозслідуваними. Ми закликаємо до справедливості у всіх випадках.

_____________________________________________________________________

(30.05) Наша попередня заява у відповідь на інформацію про вбивство Аркадія Бабченка:

Вбивство Аркадія Бабченка, російського журналіста та відомого критика Кремля, скоєне у Києві у вівторок увечері, є трагічною ілюстрацією неспроможності української влади захистити громадянське суспільство та небезпечної ситуації, в якій зараз знаходиться свобода вираження думок в Україні.

Аркадія Бабченка вбили близько восьмої години вечора 29 травня 2018 року у його власній квартирі.

Жахливе вбивство Аркадія Бабченка не повинне залишитися безкарним. Українська влада має не зупинятися,  доки злочинець, що вчинив це ганебне вбивство, не буде знайдений та притягнутий до відповідальності.

– сказала Оксана Покальчук, директорка  Amnesty International Україна.

Український уряд зобов’язаний забезпечити необхідний захист журналістів та активістів, які можуть опинитися під загрозою, зокрема тих, хто виступає з критикою політики російської влади. А також, ефективно та невідкладно розслідувати, хто стоїть за цим та іншими подібними злочинами.

Протягом останніх років ми втратили забагато відважних людей, які критикували владу як в Росії, так і в Україні. Вбивство Аркадія Бабченка є черговою ланкою у ланцюгу насильства, який вже забрав життя Павла Шеремета у 2016 році та Олеся Бузини за рік до того. На хвилі загального зростання кількості насильницьких нападів в Україні, це посилює нашу глибоку стурбованість з приводу здатності та бажання українських владних структур захистити журналістів, активістів та інших уразливих груп та забезпечити свободу вираження поглядів.

Особи, що скоїли ці злочини, досі не були притягнуті до відповідальності або навіть не ідентифіковані, що підриває довіру до спроможності української влади протидіяти насильству проти журналістів та громадянського суспільства в цілому.

– додала Оксана Покальчук.

Додаткова інформація

За попередніми повідомленнями поліції, вбивця тричі вистрілив у спину Бабченку, який повертався з крамниці,  на порозі його квартири. Пораненого журналіста знайшла дружина, яка вийшла, почувши шум. Бабченко помер у машині швидкої допомоги на шляху до лікарні.

Відомий критик Володимира Путіна та його політики в Сирії та Україні, Бабченко залишив Росію у лютому 2017 року, боячись переслідування за політичними мотивами. Після короткого періоду життя в Чехії він переїхав до Києва, де вів програму на кримськотатарському телеканалі ATR.

Бабченко брав участь у обох чеченських війнах  – у 1996-1998 та 2000 роках – і став відомим як журналіст та літератор після публікації своєї книги у 2006 році. У Росії Аркадій Бабченко працював журналістом газети «Нова газета» як військовий кореспондент.

20 липня 2016 року Павло Шеремет, білоруський журналіст та телеведучий, який працював в Білорусі, Росії та згодом Україні, загинув від вибухівки, підкладеної до машини. 16 квітня 2015 року українського журналіста Олеся Бузину, широко відомого критика політики української влади, застрелили нападники у масках.

В останні місяці відбулася низка насильницьких нападів на ЛГБТІ, жінок та інших активістів по всій Україні, здійснені радикальними групами. Розслідування цих нападів, як і вбивства журналістів, не були ефективними.