В Єгипті 7 ув’язненим, яких катували під вартою, загрожує смертна кара

Влада Єгипту повинна негайно зупинити страту сімох людей, яким було винесено смертні вироки під час судів, що проходили з численними порушеннями. Про це заявила Amnesty International, закликавши єгипетську владу передати їхні справи на розгляд суддів вищого рівня, які засідають у Верховній апеляційній інстанції Єгипту — Касаційному суді. Нещодавно Amnesty International вже попереджала, що законодавчі поправки, які запроваджують обмеження на подачу апеляцій до судів і були прийняті з ініціативи президента Абдула-Фаттаха Ас-Сісі, можуть спричинити різке збільшення кількості смертних вироків і страт у країні.

Щонайменше шестеро з засуджених до смерті стали жертвами насильницьких зникнень і тортур, які застосовувалися, щоб вибити з них «зізнання». Ці зізнання стали підставою для кримінального суда в Мансурі, щоб визнати їх винними у вбивстві поліцейського та створенні «терористичної» організації. Минулого тижня Касаційний суд затвердив цей вирок. У другому випадку, не пов’язаному з першим, чоловікові загрожує неминуча кара після того, як той самий суд відхилив його останню апеляцію. За результатами украй несправедливого судового розгляду його визнали винним у вбивстві людини під час протесту в Олександрії.

«Незалежно від того, до чого саме були причетні ці люди, насильницькі зникнення підозрюваних і тортури для вибивання зізнань не мають нічого спільного з правосуддям. Смертна кара є надзвичайно жорстоким, нелюдським і принизливим для гідності видом покарання. Нікого не можна позбавляти права на життя, незалежно від того, у яких жахливих злочинах звинувачують підсудних», — заявила Наджі Буна, директорка з кампаній Amnesty International у Північній Африці.

«Час, протягом якого існує шанс врятувати життя цих людей, швидко спливає. Їх можуть стратити в будь-який момент. Влада Єгипту повинна негайно зупинити ці страти і призначити повторний судовий розгляд справ всіх сімох обвинувачених. Не вдаючись до смертної кари і не покладаючись на свідчення, отримані під тортурами».
Сьомого червня Касаційний суд Єгипту затвердив смертні вироки Басс ель-Керебі, Ахмеду Мешалі, Ібрагіму Азабу, Махмуду Вахби, Халеду Аскара і Абду ель-Рахмана Аттей за результатами судового розгляду, який проходив з грубими порушеннями. Чоловік, у вбивстві якого їх звинувачують, був поліцейським. Він охороняв одного з суддів, що бере участь в процесі над президентом Мухаммедом Мурсі. Тепер президент має 14 днів на те, щоб пом’якшити вирок до того, як буде призначена остаточна дата страти.

15 червня адвокати підсудних звернулися до прокуратури з останньої апеляцією, вимагаючи перегляду справи на тій підставі, що в ході судового розгляду були допущені численні помилки. У разі позитивного рішення справа буде розглянута старшими суддями з Касаційного суду.

За словами членів сімей та адвокатів, обвинувачених заарештували співробітники Агентства національної безпеки (АНБ) у березні 2014 року. Вони зазнали насильницького зникнення на період від трьох днів до трьох місяців, не маючи весь цей час доступу до своїх родичів, адвокатів, а також зв’язку із зовнішнім світом. Щоб отримати відеозаписи «зізнань», їх катували. Їх утримували в різних місцях по всій країні, у тому числі в штаб-квартирі АНБ в Каїрі.

Члени щонайменше трьох сімей розповіли Amnesty International, що дізналися про затримання своїх синів тільки тоді, коли побачили, як ті дають «свідчення» по телебаченню. Їхні обличчя при цьому були вкриті синцями. Коли родинам врешті-решт дозволили відвідати своїх дітей у в’язниці, ті розповіли, що їх катували: неодноразово вчиняли над ними анальне згвалтування дерев’яними палицями, прикладали електрошокер до геніталій та до інших частин тіла, змушували знаходитися у незручній та болісній позі тривалий час — до чотирьох днів. Вони також розповіли, що співробітники АНБ припікали їм шию недопалками і погрожували зґвалтувати їхніх матерів і сестер, щоб змусити їх дати свідчення.

Пізніше підсудні відмовилися від своїх свідчень перед держпрокурором в Каїрі, пояснивши, що ці свідчення були дані під тортурами. Однак після цього їх знову відправили в АНБ, де їх знову катували — караючи за те, що вони відмовилися від своїх свідчень. Після цього вони повторно з’явилися перед прокурором, і цього разу підтвердили свої «зізнання», під загрозою нових знущань.

Адвокати підсудних повідомили Amnesty International, що їх підзахисні були позбавлені доступу до юридичного представництва під час допитів, і що їхні вироки повністю ґрунтувалися на свідченнях, отриманих під тортурами, а також на розслідуваннях АНБ, проведених з грубими порушеннями. Крім того, суд проігнорував свідчення про те, що принаймні у двох підсудних були на тілі синці та опіки, отримані під час утримання під вартою; суд також неодноразово відмовлявся направити підсудних на судово-медичну експертизу для розслідування їхніх свідчень про перенесені катування.

Незважаючи на те, що Касаційний суд прийняв апеляцію і розглянув пов’язані зі справою інциденти, дата судового розгляду не була призначена, що не дозволяє адвокатам надати суду аргументи на користь своїх підзахисних. Крім того, суд застосував недавно прийняті «драконівські» поправки до законодавства, які стосуються подачі апеляцій. Відповідно до них, підсудні позбавляються права на повторний розгляд своїх справ, а етапи розгляду апеляцій скорочуються з двох до одного, що відкриває широкий простір для нових смертних вироків і страт.

Справа про вбивство в Олександрії

Касаційний суд також залишив в силі смертний вирок, винесений Фадлю Абделю Мавлі у квітні 2017 року в рамках окремої справи. Він був визнаний винним у вбивстві копта під час протестів в Олександрії 15 серпня 2013 року. Суд також проходив з численними серйозними порушеннями. Фадлю Абделю Мавлі також в будь-який момент загрожує страта. Адвокат заявив, що його підзахисний зазнав жорстокого поводження з боку співробітників АНБ, перебуваючи в управлінні АНБ в Олександрії, де вони безуспішно намагалися змусити його свідчити проти себе.

Адвокати заявили Amnesty International, що під час винесення обвинувального вироку суд цілком покладався на свідчення одного зі свідків. За словами адвокатів та місцевих правозахисних груп, ці свідчення були дані під тиском з боку співробітника АНБ. Адвокати Фадля Абделя Мавли представили суду офіційні документи, які свідчать про те, що під час протестів він був на своєму робочому місці. Вони звернулися до прокуратури з апеляцією, вимагаючи перегляду справи. Якщо ця апеляція буде прийнята, справа буде розглядатися старшими суддями Касаційного суду.

Довідково

В Єгипті застосування смертної кари різко зросло починаючи з 2013 року. Тоді не було зафіксовано виконання вироків, але 109 осіб засудили до страти. Кількість страт зросла з 15 у 2014 році до 22 в 2015, і подвоїлася у 2016, сягнувши 44. Кількість людей, засуджених до смертної кари, зросла до 509 у 2014 році та 538 в 2015; у 2016 році вона зменшилася до 237 осіб.

Білорусь продовжує ігнорувати заклики до скасування смертної кари
07.06.2017
Китай – світовий лідер за кількістю страт у 2016 році