Ув’язнення активістів, включаючи директорку Amnesty, є нищівним ударом по правах людини в Туреччині

Директорка Amnesty International Туреччина, Іділь Есер, досі лишається під вартою. Її затримали 5 липня у Стамбулі разом з 9 іншими правозахисниками під час тренінгу з безпеки. Чотирьох із них звільнили під заставу сьогодні рано вранці, але вони досі перебувають під слідством. Всіх 10 затриманих підозрюють у «скоєнні злочину від імені терористичної організації без членства у ній». Шестеро людей все ще перебувають за гратами, так само як і Танер Кіліч, — голова правління Amnesty International Туреччина

«Турецькі прокурори мали 12 днів, щоб з’ясувати очевидне: ці 10 активістів невинні. Рішення про продовження слідства демонструє, що для істини та справедливісті немає місця в Туреччині», — відзначив Саліл Шетті, генеральний секретар Amnesty International.

«Це не законне розслідування, а політично мотивоване полювання на відьом, котре є провісником страшного майбутнього для прав людини в Туреччині».

Абсурдні звинувачення проти Іділь Есер включають в себе спроби довести її зв’язок з трьома різними терористичними організаціями через роботу на Amnesty International. Вимога прокурора лишити її під вартою, пов’язана з двома кампаніями Amnesty, жодна з яких не була ініційована Amnesty Туреччина, а одна взагалі відбувалася до того, як Іділь почала працювати в Amnesty.

Звинувачення висунуті Ілкнур Устун з Жіночої коаліції, яку було звільнено під заставу, ґрунтуються на тому, що вона зверталася «до посольства» щодо фінансування проектів із «забезпечення гендерної рівності, участі у розробці політик та моніторингу».

«Сьогодні ми дізналися, що захист прав людини став злочином в Туреччині. Це момент істини як для Туреччини, так і для міжнародної спільноти», — сказав Саліл Шетті.

«Лідери інших країн повинні припинити грати в мовчанку і вдавати, що вони можуть просто повернутися до повсякденної діяльності. Вони повинні чинити тиск на турецьку владу, щоб припинити слідство, та негайно і беззастережно звільнити правозахисників».

Довідкова інформація:

Шестеро із затриманих правозахисників лишаються під вартою:

Іділ Есер (Amnesty International), Гюнал Кюршун (Human Rights Agenda Association), Озлєм Далкиран (Citizens’ Assembly), Велі Ацу (Human Rights Agenda Association) Алі Гараві (консультант з ІТ-стратегій) та Пітер Штойднер (тренер з ненасильницького активізму).

Четверо правозахисників випущені під заставу: Налан Еркем(Citizens Assembly), Ілкнур Устун (Women’s Coalition), Нежат Таштан (Equal Rights Watch Association) and Шеймуз Озбеклі (Rights Initiative).

Танера Кіліча затримали 6 червня. Через три дні його звинуватили у «членстві в терористичної організації Фетхуллах Гюлен» і лишили під вартою, незважаючи на відсутність доказів. Танер Кіліч працює у правлінні Amnesty International Туреччина з 2002 року, очолює його з 2014 року. За десятиріччя роботи в правозахисних організаціях Туреччини він постійно демонстрував непохитну відданість правам людини.