Успіхи

Результати досліджень Amnesty International – в останньому звіті Ради Європи по Майдану

Надана організацією Amnesty International інформація про порушення прав людини під час Євромайдану та відсутність прогресу у подальших розслідуваннях цих порушень знайшла своє відображення в останньому звіті Міжнародної дорадчої групи Ради Європи (МДГ).

"В аналізі МДГ особлива увага приділяється безкарності співробітників правоохоронних органів - проблемі, над вирішенням якої Amnesty International працює в Україні з 2011 року
"

31 березня створена за ініціативою Генерального секретаря Ради Європи група дійшла висновку, що розслідування багато в чому не відповідає вимогам Європейської конвенції з прав людини.

За три місяці демонстрацій до 22 лютого 2014 «не було зроблено жодних реальних спроб розслідування». На думку Групи, «це призвело до того, що робота почалася з запізненням, що саме по собі є серйозною проблемою для подальшого розслідування».

Група визнає, що після 22 лютого 2014 слідство стикнулося з суттєвими перешкодами. проте вони, однак, не можуть виправдати відсутність прогресу в розслідуванні.

В раніше опублікованій доповіді Amnesty International Україна: Рік після Євромайдану — з правосуддям затягують, у правосудді відмовляють розповідається про систематичну нездатність розслідувати незаконні дії співробітників українських силових структур під час протестів Євромайдану в Києві та нездатність влади відновити справедливість щодо потерпілих.

Amnesty International з самого початку Євромайдану у Києві восени 2013 року проводила моніторинг порушень прав людини. Після завершення протестів у лютому 2014 організація регулярно досліджувала прогрес у розслідуванні владою України надмірного застосування сили зі сторони правоохоронців, катувань, жорстокого поводження, викрадень, застосування вогнепальної зброї та вбивств від рук снайперів.

Нижче надаються витяги зі звіту, з повною версією якого можна ознайомитись за посиланням.

У частині звіту, де мова йде про події 1 грудня 2013 року, зазначається, що за отриманою від Amnesty International інформацією у зв’язку з сутичками між протестуючими та правоохоронцями було заарештовано дев’ять осіб.

“Рішенням Шевченківського районного суду міста Києва від 3 грудня 2013 року їх було взято під варту строком на два місяці. Всі вони отримали травми різного ступеню тяжкості. Організація Amnesty International зазначила, що з дев’яти заарештованих осіб вісьмох одразу госпіталізували. Пізніше затримали двох інших осіб, яких звинувачували у викраденні навантажувача.”

В розділі звіту “Факти/Структурата стан розслідувань” йдеться про розслідування Amnesty International протиправних дій правоохоронців відносно журналістів .

“У матеріалах, наданих ГПУ у грудні 2014 року, наводилась деяка інформація стосовно об’єднаних розслідувань, які проводила прокуратура міста Києва. Вони стосуються насильницьких дій з боку співробітників правоохоронних органів, у тому числі підрозділу Беркут, по відношенню до журналістів, фотографів і працівників ЗМІ 1та 3 грудня 2013 року і 10 та 1927 січня 2014 року, та стосуються близько потерпілих. Матеріали, які були надані МДГорганізацією «Amnesty International» та низкою НУО, свідчили про високий рівень навмисного неналежного поводження з журналістами під час акцій протесту на Майдані”

В аналізі МДГ особлива увага приділяється безкарності співробітників правоохоронних органів – проблемі, над вирішенням якої Amnesty International працює в Україні з 2011 року.

“Організація «Amnesty International» протягом багатьох років звертала увагу на відсутність відповідальності співробітників правоохоронних органів в Україні за катування і неналежне поводження. Ця організація відзначила, що в країні давно існує клімат безкарності працівниківправоохоронних органів, і також закликала українську владу створити ефективну процедуру розслідування скарг на дії співробітників міліції.”

В аналізі проблем, пов”язаних з розслідуванням, наводиться позиція організації щодо неприпустимості звільнення від відповідальності правоохоронців, які вчиняли порушення прав людини, через їх “реабілітацію шляхом участі в АТО”.

“За інформацією наданою МДГорганізацією «Amnesty International», з огляду на необхідність залучення підрозділів МВС до подій в зоні конфлікту на сході не було сильної політичної волі розслідувати злочини, скоєні співробітниками міліції під час акцій протесту на Майдані. Організація посилалася, зокрема, на заяви виконувача обов’язків президента панаТурчинова, який не виключав, що співробітники Беркуту, які брали участь в антитерористичній операціїна Сході і які підозрюються у порушеннях прав людини під час подій на Майдані, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності. Також згадувались твердження виконувача обов’язків глави Адміністрації Президента Сергія Пашинського, який заявив 5 травня 2014 року, що кримінальні справи будуть порушені тільки проти тих співробітників «Беркуту», які відповідальні за вбивства та катування учасників акцій протесту.”

В огляді громадського контролю за проведенням розслідувань, у звіті згадується дослідження  Amnesty про порушення під час затримання протестуючих та щодо обмеження прав потерпілих зі сторони слідчих органів.

“Деякі громадські організації заявляли про те, що слідчі органи залякували жертв злочинів, пов’язаних з подіями на Майдані, особливо тих, на кого було скоєно напади вранці 30 листопада та 1 грудня 2013 року. Це робилося з метою змусити потерпілих відмовитися від своїх заяв.

Організація «Amnesty International» повідомила МДГ, що потерпілі не отримували достатньої інформації. Наводились приклади ситуацій, коли ГПУ не відповідала деяким потерпілим, коли потерпілі взагалі не отримали жодної інформації або їх навіть належним чином не допитали. Це, очевидно, насамперед стосується потерпілих під час подій, які розслідувалися не надто інтенсивно і наполегливо, у тому числі учасників акцій протесту, поранених під час проявів насильства на вулиці Банковій 1 грудня року.

Крім того, громадські організації заявляли, що організація проваджень обмежує права потерпілих. Так, було відкрито два окремі провадження стосовно відповідальності високопосадовців за події ранку 30 листопада. Проте матеріали щодо усіх потерпілих були об’єднані в одне провадження, через що вони не мали доступу до матеріалів іншої справи, яка стосувалася тих самих подій і тих самих підозрюваних, але дещо інших обвинувачень.”

Amnesty International має консультативний статус при Раді Європи з 1965 року.

Річна доповідь 2017: Україна
23.02.2018
Близько мільйона біженців з Південного Судану в Уганді покинуті напризволяще
22.08.2017