Успіхи

Звільнено білоруського в’язня совісті

Юрій Рубцов, в’язень совісті з Білорусі, був випущений із виправної колонії східного міста Бобруйськ 22 серпня. Разом з ним надвечір цього ж дня звільнили іншого в’язня совісті та колишнього кандидата  в президенти Миколу Статкевича та опозиційних активістів Миколу Дзядока, Ігоря Аліневича, Артема Прокопенка і Євгена Васковича. Їх помилував президент Білорусі Олександр Лукашенко, що заговорив про “гуманітарні принципи” перед черговими президентськими виборами, запланованими на 11 жовтня.

Звільнення Юрія Рубцова  стало для нього цілковитою несподіванкою. Він знаходився в одній із камер виправної колонії, коли суботнього вечора охоронці направили його до адміністрації, де він побачив валізу із власними речами. Там йому сказали, що його негайно звільняють за президентською амністією. Юрія Рубцова посадили на потяг до Гомелю, де він зустрівся зі своєю сім’єю.

Його звільнення не є безумовним, а тому Amnesty International побоюється, що  чоловік тепер два роки перебуватиме під “превентивним наглядом поліції”. За умовами свого звільнення, Юрій Рубцов має, зокрема, повідомляти владу про зміну місця проживання і про поїздки в інші регіони, тривалістю більше місяця. Його також можуть викликати на довільний допит щодо його життєдіяльності та поведінки. А у разі скоєння адміністративного правопорушення, його повторно засудять за порушення умов звільнення, що, швидше за все, призведе до повторного ув’язнення.

Юрій Рубцов був ув’язнений лише за здійснення свого права на свободу вираження поглядів. Спершу його затримали ще у 2014 році під час демонстрації в пам’ять про Чорнобильську катастрофу за те, що він був одягнений у футболку із написом – закликом до президента Лукашенка піти у відставку. Він був засуджений до 25 днів адміністративного ув’язнення після судового розгляду, на якому чоловік змушений був з’явитися з оголеним торсом через те, що поліція конфіскувала його футболку. Суддя також проігнорував прохання Юрія надати інший одяг та окуляри, щоб мати змогу побачити і ознайомитися з матеріалами справи. Юрій Рубцов назвав розгляд “знущанням”, а суддю – “злодієм”. 6 жовтня його засудили до 6 років і 2 місяців ув’язнення  у в’язниці відкритого типу за “образу судді”. Пізніше його вирок був зменшений на рік згідно із законом про амністію. Проте згодом до терміну додали ще 2 роки під вартою за відмову працювати у в’язниці на несправедливих умовах.