Успіхи

Організатори КиївПрайду подякували Amnesty за підтримку

Попри гомофобне насильство, відсутність ефективної співпраці між владою і організаторами київський Марші Рівності цього року відбувся. Не зважаючи на погрози і залякування з боку праворадикальних груп, в мирній правозахисній ході взяли участь майже 300 учасників, серед яких були народні депутати Світлана Заліщук та Сергій Лещенко, посол Швеції в Україні, а також представники дипломатичних місій Нідерландів, США та Франції.

Напередодні Маршу, відповідаючи на запитання журналістів, Президент України Петро Порошенко заявив: «Я не бачу жодних підстав для того, щоб йому [Маршу Рівності, ред..] хтось перешкоджав, бо це є конституційне право кожного українського громадянина».

Це стало першою недвозначною заявою найвищої посадової особи держави на підтримку прав людини для ЛГБТ. Після цієї заяви число охочих взяти участь у марші почало різко зростати і досягло понад 500 осіб.

За два дні до Маршу Рівності мер Києва Віталій Кличко заявив, що «сьогодні, коли на Сході України триває війна, проводити масові заходи, які до того ж мають неоднозначне сприйняття в суспільстві, не на часі», фактично повторивши свою минулорічну фразу, коли назвав правозахисну акцію «розважальним заходом».

Проте одразу після Маршу Кличко засудив напад на Марш, зазначивши, що «те, що відбулося, коли агресивні молодики нападали на учасників маршу, вступили в сутички з правоохоронцями, є неприпустимим (…)всі, хто чинив безлад, повинні бути жорстко покарані. Я особисто беру це питання під контроль».

Amnesty International, як і в минулі роки, надавала Маршу широку підтримку, допомагаючи вести непрості переговори з владою, мобілізуючи дипломатичну спільноту та надаючи технічну допомогу організаторам.

Делегація Amnesty International з 30 активістів Amnesty взяла участь у марші, а наша моніторингова команда спостерігала за ним. Марш міг би і не відбутись, якби не внесок членів і прихильників Amnesty у всьому світі. Акція термінової допомоги «Забезпечте безпеку учасників Київського Маршу Рівності» стала однією з найбільш популярних, зібравши понад 21200 підписів у всьому світі. Наша акція надихнула також онлайн-кампанію All Out, яка зібрала на своєму сайті ще 42 493 підписів!

Ми віримо, що наступного року Марші Рівності буде ще масштабнішим, а ефективніша взаємодія влади з організаторами допоможе уникнути неприємних інцидентів.

Після Маршу, який відбувся в Києві 6 червня, ми отримали зворушливого листа подяки від оргкомітету КиївПрайд-2015:

Любі і шановні усі, хто своїми підписами і зверненнями підтримали
Марш Рівності та КиївПрайд2015!

Дозвольте щиро подякувати Вам за небайдужість до питань рівних прав і можливостей, незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

За Вашою участю ми реалізували у Києві значущу подію, яка стосується не тільки лесбійок, геїв, бісексуальних та трансгендерних людей, але усіх мешканців і мешканок України, незалежно від того, до якої меншини та/або дискримінованої групи їх відносить суспільство.

Це була непроста справа, та ми зробили це — разом! Завдяки Вам, ми змогли згуртувати людей доброї волі навколо ідей рівності, толерантності та демократії у нашій країні.

Оргкомітет Міжнародного Форуму ЛГБТ КиївПрайд2015 від себе і від усієї української ЛГБТ-спільноти глибоко вдячний Вам за участь у кампанії на підтримку проведення Маршу Рівності! Ми цінуємо Вашу солідарність і натхнені Вашими діями.

Порошенко, не підписуй фальсифікований законопроект 6427-д!
21.07.2017
Блог: відверто про іслам та трансгендерність
19.06.2017
Заява: Національна поліція повинна невідкладно та ефективно розслідувати напади на ЛГБТКІ активістів(ок), що відбулись під час акцій як у Харкові, так і в інших містах
18.05.2017
Я — бісексуалка, і ваші коментарі щодо моєї сексуальності неприйнятні
18.05.2017
Заява: необхідне ефективне розслідування нападу на учасників(ць) акції «Рівність різноманіття!»
12.05.2017