Успіхи

Аргентина: Рішення звільнити жінку, ув’язнену після викидню, є позитивним кроком в області прав людини

468x283_argentina_belen_eight_years_sentence_for_having_a_miscarriageРішення про звільнення жінки, засудженої в Аргентині до восьми років тюремного ув’язненняпісля того, як в неї стався викидень, це крок уперед в області прав людини, заявила Amnesty International.

"Звільнення Беле́н це надзвичайно позитивна та довгоочікувана новина. Тепер нам потрібно побачити, що обвинувачення проти неї будуть зняті. Беле́н взагалі ніколи не мала б утримуватися за ґратами, викидень не є злочином
"
Маріела Бельски, Виконавчий директор Amnesty International в Аргентині

Вночі 16 серпня Верховний Суд провінції Тукума́н, що на півночі Аргентини, постановив, що немає достатніх підстав для утримання Беле́н (27 років), у камері попереднього ув’язнення. Верховний Суд провінції Тукума́н має винести остаточне рішення щодо покарання у вигляді восьмирічного терміну ув’язнення, яке наклав суд нижчої інстанції.

«Звільнення Беле́н це надзвичайно позитивна та довгоочікувана новина. Тепер нам потрібно побачити, що обвинувачення проти неї будуть зняті. Беле́н взагалі ніколи не мала б утримуватися за ґратами, викидень не є злочином», заявила  Маріела Бельски, Виконавчий директор Amnesty International в Аргентині.
26 липня Amnesty International передала місцевим органам влади понад 120,000 петицій зі всього світу, наполягаючи на звільненні Беле́н.

Довідкова інформація
В березні 2014 року тоді ще 25-річна Беле́н звернулася до державної лікарні Сан-Міге́ль-де-Тукума́н, місті на півночі Аргентини, зі скаргами на сильний біль в животі. Лікар повідомив Беле́н, що вона знаходиться на 22 тижні вагітності, та що вона переживає викидень. Беле́н не знала, що була вагітна. Її залишили в лікарні для медичного догляду.
Працівники лікарні знайшли у вбиральні утробний плід та заявили, що він належить Беле́н, не надавши жодних доказів та аналізу ДНК, який би підтвердив її відношення до плоду. Беле́н розповіла, що медсестра принесла до її ліжка коробку, в якому знаходився плід, твердячи, що це «її син» та ображаючи її.
Представники медичного персоналу заявили на Беле́н в поліцію, стверджуючи, що вона спровокувала аборт, а не мала викидень. В Аргентині особа, яка спричинила аборт може бути ув’язнена на строк від одного до чотирьох років. Закон дозволяє аборт у випадку, якщо життя або здоров’я вагітної жінки знаходиться під загрозою, або якщо вагітність є результатом зґвалтування. Викидні та інші ускладнення під час вагітності не є кримінальним злочином.
Наступне, що пам’ятає Беле́н, це що вона прокинулась після операції на лікарняному ліжку в оточенні представників поліції, які піддали її нав’язливий медичним оглядам ‘приватних частин її тіла’.
Медичні працівники не довели відношення Беле́н до плоду, а також вони не змогли захистити її право на лікарську таємницю. Беле́н була звинувачена у скоєні аборту.
Беле́н утримувалась у камері попереднього ув’язнення більше двох років, очікуючи на суд і тепер — на анулювання вироку. Прокурор змінив її обвинувачення у вбивстві при обтяжуючих обставинах на умисне вбивство близького родича – злочин, який передбачає тюремне ув’язнення до 25 років.

5 причин ратифікувати Стамбульську конвенцію: блог Оксани Покальчук
07.02.2017
Президент Трамп: Що буде з правами людини в США?
20.01.2017
Заява: Національна поліція повинна негайно та ефективно розслідувати погрози на адресу громадських активістів та активісток, які підтримують ЛГБТКІ рух в Україні
16.11.2016
Крапки над «І» в ЛГБТІ