Атимігрантські політики урядів суперечать ставленню громадян до біженців

За даними нового дослідження, більше 3/4 молодих людей у світі готові приймати біженців у своїх країнах.

Дослідження ставлення молодих людей до біженців, проведене Всесвітнім економічним форумом (WEF), продемонструвало, наскільки уряди далекі від своїх громадян.

За результатами щорічного опитування «Global Shapers», переважна більшість (72,6%) людей віком від 18 до 35 років готові вітати і приймати біженців у своїх країнах. Більше чверті (27,3%) кажуть, що вони за потреби навіть готові поселити біженців у себе вдома.

«Перед обличчями людей, що змушені тікати від насильства та переслідувань, знову і знову з гуркотом зачиняються двері, за якими чути заяви багатих урядів, що вони не можуть допомогти. Дослідження WEF демонструє, що молоді люди не приймають цю політику, більше того — вони стривожені бездушним ставленням своїх лідерів»,

— каже Саліл Шетті, генеральний секретар Amnesty International.

«Майже два роки минуло відтоді, як трагічне фото Алана Курді шокувало світ. Але уряди досі не здатні виконати навіть власні мізерні зобов’язання з переселення. 2017 рік може стати найбільш смертоносним для мігрантів та біженців, що намагаються перетнути Середземне море. І це глибоко неправильно, що  закони та політики перешкоджають звичайним людям виявляти співчуття та надавати допомогу».

Минулого року Amnesty International провела власне дослідження в рамках кампанії #IWelcome, яка виявило, що четверо з п’яти людей вітатимуть біженців у своїх країнах. Результати опитування WEF свідчать, що ситуація не змінилася.

На запитання, що уряди мають робити для біженців, більше половини респондентів (55%) відповіли, що уряди повинні «намагатися включити біженців у національний ринок праці». Лише 3,5% вважають, що уряди повинні «висилати / депортувати» біженців.

Важливо, що у США цілих 85% молодих людей говорять, що вони вітатимуть біженців у своїй країні, і цей показник виріс більше ніж на 10%, починаючи з минулого року.

Це є беззаперечним доказом брехливості заяв Дональда Трампа про те, що його антимігрантська ненависницька політика відображає волю населення США. Приємно бачити, що стільки молодих людей опираються токсичній Трамповій риториці — і важливо, щоб їхні голоси були почуті,

— каже Саліл Шетті.

Кампанія #IWelcome продовжує мобілізувати громадський тиск, щоб країни робили більше для біженців і приймали їх. 20 вересня у рамках цієї кампанії Amnesty International та Sofar Sounds проведуть концерти на підтримку та захист прав біженців у більш ніж 200 містах світу. Під час події під назвою назву ‘Give a Home’ («Подаруй дім») зірки шоу-бізу та музиканти-біженці гратимуть разом у домах простих людей, які погодилися надати свої помешкання для концертів. Починаючи з червня цього року музиканти та мешканці різних міст могли долучитися до кампанії, ставши виконавцем або господарем оселі, де відбудеться концерт.

Ця подія припаде на річницю Саміту лідерів з питань біженців, що відбувся 20 вересня минулого року в Нью-Йорку. Зобов’язання, які тоді взяли на себе світові лідери, виявилися  критично недостатніми для вирішення глобальної кризи біженців.

М’янма: блокування міжнародної допомоги є смертельною загрозою для десятків тисяч людей
05.09.2017
Близько мільйона біженців з Південного Судану в Уганді покинуті напризволяще
22.08.2017