Уряд Латвії має висловити підтримку ходи «Європрайд» на знак гарантії її безпеки

Балтійський Прайд у Ризі, 2012 рік

Уряд Латвії має перервати мовчання і твердо заявити про готовність вжити всіх можливих заходів для того, щоб забезпечити безпеку і захист учасників щорічної ходи «Європрайд» в Ризі, заявила Amnesty International.

"Замість того, щоб привітати захід, а значить підтримати відкритість і толерантність, керівництво Латвії, мабуть, намагається дистанціюватися від нього. Будучи головуючою в Європейському Союзі країною, Латвії слід на власному прикладі продемонструвати, як слід боротися з дискримінацією на ґрунті гомофобії "
Люсі Фріман

«Європрайд», який щорічно проводиться на захист прав лесбійок, геїв, бісексуалів, транссексуалів і інтерсексуалів (ЛГБТІ) в різних містах Європи, відбудеться двадцятого червня в суботу в латвійській столиці і ознаменує собою закінчення фестивалю, який триває вже тиждень з п’ятнадцятого червня .

У той час, як, за словами організаторів «Європрайду», правоохоронні органи охоче пішли на співпрацю, уряд Латвії не виступив на підтримку заходу. Коли в грудні минулого року президенту Латвії Андрісу Берзіньшу поставили запитання з приводу проведення заходу, він відповів, що «гомосексуальність не варто було рекламувати публічно і нав’язувати іншим».

«Той факт, що латвійський уряд відчуває явну незручність у зв’язку з проведенням в країні «Європрайду», викликає занепокоєння. Замість того, щоб привітати захід, а значить підтримати відкритість і толерантність, керівництво Латвії, мабуть, намагається дистанціюватися від нього. Будучи головуючою в Європейському Союзі країною, Латвії слід на власному прикладі продемонструвати, як слід боротися з дискримінацією на ґрунті гомофобії », – заявила Люсі Фріман, директор програми Amnesty International з питань гендерної приналежності, сексуальності та ідентичності.

«Сумний факт полягає в тому, що більша частина латвійського суспільства налаштована проти проведення «Європрайду», крім того, права ЛГБТІ-спільноти раніше доводиться відстоювати насилу: уряд не помічає одностатеві пари, злочини на ґрунті гомофобії не фіксуються, а високопоставлені політики дозволяють агресивні висловлювання гомофобного характеру», – вважає Каспар Залітіс, представник ради директорів товариства «Мозаїка», яке виступило організатором «Європрайду-2015» з латвійської сторони.

Цього року «Європрайд» вперше проводиться в колишній радянській країні, що свідчить про те, як багато вдалося домогтися ЛГБТІ-спільноті в справі захисту своїх прав в Латвії. У 2005 році проведення національної ЛГБТІ-ходи в Ризі було затьмарене проявами насильства і ворожості. Тоді сімдесят активістів пройшли вулицями на знак захисту прав ЛГБТІ, незважаючи на те, що кількість противників заходу перевищила тисячу осіб, і вони намагалися перегородити шлях ходи, розпорошували сльозогінний газ і закидали учасників ходи яйцями.

Незважаючи на те, як багато вдалося домогтися в справі захисту прав ЛГБТІ-спільноти в країнах Балтії та Європи, безпека і недоторканність учасників подібних заходів, а також свобода вираження в цілому, як і раніше знаходяться під загрозою в інших країнах колишнього Радянського Союзу, де постійно існує небезпека нападів на ґрунті гомофобії. Шостого червня проведення гей-прайду в Києві було затьмарене проявами насильства на ґрунті гомофобії. Тоді постраждали десять учасників заходу та одинадцять співробітників міліції. На думку Amnesty International, правоохоронні органи неналежним чином організували захист учасників ходи.

Лише в п’яти країнах, що раніше входили в Радянський Союз, на законодавчому рівні заборонена дискримінація на ґрунті сексуальної орієнтації при прийомі на роботу, і лише в трьох з них, а саме Грузії, Литві та Естонії, діють закони про злочини на ґрунті ненависті або про розпалювання ненависті, які прямо передбачають або сексуальну орієнтацію, або гендерну ідентичність.

Не може не лякати той факт, що в Литві та Росії були прийняті закони, що обмежують право ЛГБТІ-активістів на свободу вираження думок при поширенні інформації та відстоюванні прав за такими напрямами, як, наприклад, одностатеві шлюби. В Узбекистані і Туркменістані зберігаються закони, що передбачають кримінальну відповідальність за сексуальні відносини між повнолітніми чоловіками.

Активісти Amnesty International з різних країні світу приєднаються до латвійських ЛГБТІ-активістів і візьмуть участь в «Європрайді».

«Незважаючи на те, що на пострадянському просторі насильство на ґрунті гомофобії представляє для активістів очевидну і цілком реальну загрозу, сподіваюся, «Європрайд», який відбудеться цього тижня, допоможе довести, що прогрес можливий, і навіть застарілу дискримінацію можна викоренити і замістити толерантністю », – заявила Люсі Фріман.

1 хв
та регулярно отримуйте інформацію про права людиини в Україні та світі
3 хв
Стати прихильником