Українська влада має забезпечити справедливість у справі Олександра Рафальського

Заяви про катування Олександра Рафальського, який помер 20 жовтня у Лук’янівському СІЗО м. Києва, мають бути розслідувані належним чином, а його справа має бути переглянута у зв’язку із нововиявленими обставинами відповідно до міжнародних стандартів справедливого судового розгляду, заявила Amnesty International.

"Переписка з прокуратурою і судовими органами триває майже два роки, суди задовольняють клопотання захисту, а прокуратура їх оскаржує, тому що слідство у цій справі здійснювала прокуратура, нагляд за дотриманням законності в ході слідства і в суді – здійснювала прокуратура, обвинувачення в суді підтримувала прокуратура "
Мати Олександра Рафальського

«Справа Олександра Рафальського – це 15-річна історія зневаги до прав людини та демонстрація систематичної неспроможності української влади подолати безкарність правоохоронців за катування і жорстоке поводження» – сказала Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

У 2004 році Олександра Рафальського засудили до довічного ув’язнення у справі за вбивство, яке, за його словами, він не скоював. Він розповідав Amnesty International, що у 2001 році міліціонери побили його при затриманні, а потім катували у відділку міліції. Не зважаючи на це, він так і не зізнався. Втім суд визнав його винним на підставі показів двох інших свідків, які також заявляли, що їх катували.

Всі подальші роки Олександр, разом із його близькими та правозахисною спільнотою, добивався перегляду його справи та притягнення до відповідальності співробітників міліції, винних у застосуванні тортур до нього.

Amnesty International неодноразово закликала українську владу провести ефективне та незалежне розслідування заяв Олександра Рафальського про катування. Суди щоразу виносили рішення про необхідність порушення кримінальної справи за заявами Рафальського про катування, але Генеральна прокуратура України впродовж багатьох років відмовляла у проведенні розслідування. У 2008 році в одній з відповідей батькам Рафальського Генеральний прокурор повідомив, що немає необхідності розслідувати подібні «незначні порушення».

Врешті, наприкінці липня 2014 року, Генеральна прокуратура України почала досудове розслідування його заяв. Протягом трьох наступних місяців у справі відбувся певний прогрес, велися слідчі дії. Але згодом справу передали до обласної, а потім до районної прокуратури і, за інформацією, яку отримала Amnesty International, прогрес у розслідуванні призупинився.

У 2009 році Робоча група ООН з незаконних затримань видала рішення стосовно Олександра Рафальського із запитом до Генеральної прокуратури України про надання «більш детальної інформації стосовно дати, правових підстав та обставин арешту пана Рафальського, а також про тривалість та умови його попереднього ув’язнення, та про результати попереднього розслідування дій працівників міліції під час арешту і попереднього ув’язнення». Відповідь на поставлені питання досі не була надана, що є демонстрацією неповаги до міжнародних механізмів.

Протягом останніх років захист Олександра Рафальського намагається добитися перегляду вироку у зв’язку з отриманням висновку державної експертизи, який кардинально відрізняється від висновку експертизи, що була покладена в основу обвинувачення. Але так само, як і з розслідуванням заяв про катування, всі їхні клопотання оскаржуються прокуратурою.

«Переписка з прокуратурою і судовими органами триває майже  два роки, суди задовольняють клопотання захисту, а прокуратура їх оскаржує, тому що слідство у цій справі здійснювала прокуратура, нагляд за дотриманням законності в ході слідства і в суді – здійснювала прокуратура, обвинувачення в суді підтримувала прокуратура» – повідомила мати Олександра Рафальського в своєму листі до Amnesty International.

«Ми закликаємо українську владу зробити всі необхідні кроки для встановлення справедливості у справі Олександра Рафальського» – сказала Оксана Покальчук.

«Справу має бути переглянуто із дотриманням стандартів справедливого суду, враховуючи нововиявлені обставини. Всі свідчення або докази, отримані під тортурами або в результаті жорстокого поводження, мають бути відкинуті, окрім випадків коли вони є доказом застосування тортур та жорстокого поводження» – додала вона.

Росія: Станіслав Клих та Микола Карпюк стали жертвами пародії на правосуддя
27.10.2016
БЛОГ: Іслам Карімов та трагедія Узбекистану
09.09.2016