Україна: заборона Комуністичної партії — рішучий удар по свободі слова у державі

Amnesty_International_banner_-_2-550x339

Сьогоднішня заборона Комуністичної партії в Україні є кричущим порушенням свободи самовираження та об’єднання і має бути негайно скасована, заявляє Amnesty International.

"Заборона Комуністичної партії України запровадила небезпечний прецедент. Цей крок відкидає Україну назад на її шляху до реформування та поваги до прав людини "
Джон Далхусен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов Міністерства юстиції України про заборону Комуністичної партії. Віднині заборонена її офіційна діяльність або участь у майбутніх виборах.

«Заборона Комуністичної партії України запровадила небезпечний прецедент. Цей крок відкидає Україну назад на її шляху до реформування та поваги до прав людини» — заявив Джон Далхусен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

Відповідно до пакету з чотирьох законів, прийнятих у травні 2015 року, загальновідомого як «закони з декомунізації», розміщення комуністичної чи нацистської символіки може стати причиною кримінального переслідування, а покарання може сягати 10 років ув’язнення. Уживання поняття «комуністичний» віднині законодавчо заборонено. Однак Комуністична партія України відмовилася вносити зміни до своєї назви, символіки та статуту.

Минулого року українська влада також намагалася заборонити Комуністичну партію. Незабаром після закінчення подій Євромайдану на початку 2014 року Комуністичну партію було звинувачено у фінансуванні проросійських сепаратистів на сході України. Служба безпеки України заявила, що надала необхідні докази Міністерству юстиції, яке пізніше подало позов про заборону Комуністичної партії у липні 2014 року.

Процес за цим позовом так і не було розпочато, оскільки суддя відмовився вести справу через тиск з боку влади, представники якої здійснили обшук у його офісі та вилучили матеріали даної справи.

Дії української влади щодо заборони Комуністичної партії України виключно через її назву та використання радянської символіки порушує право на свободу самовираження та об’єднання та встановлює небезпечний прецедент для українського політичного життя. У 2015 році серія політично вмотивованих вбивств лишається нерозкритою, а журналісти та ЗМІ, що критикували рішення влади, переслідуються.

16 вересня українська влада опублікувала список осіб, яким було заборонено в’їзд до України, до переліку увійшли десятки журналістів, в основному з Росії.

«Сьогоднішнє рішення може розглядатися його прибічниками як боротьба з пережитками радянського минулого. Насправді ж, ефект цього рішення абсолютно протилежний, оскільки було використано ті ж самі драконівські заходи щодо придушення інакомислення» — заявив Джон Далхусен.

«Вираження своєї думки без страху бути переслідуваним за це, особливо якщо вона суперечить провладній позиції, було одним із принципів протестувальників Євромайдану. Переслідування Комуністичної партії суперечить цим ідеалам».

Росіє_зупини_нечесну_гру
«Росіє, зупини нечесну гру!». Акція на підтримку в’язнів совісті в Росії
Росіє_зупини_нечесну_гру
ПРЕС-АНОНС: флешмоб “Росіє, зупини нечесну гру!”
Letters received for Teodora's case W4R
Ув’язнені в Сальвадорі за переривання вагітності
64737_silhouette_of_simulated_executiony
Білорусь: Amnesty International висловлює співчуття щодо страти Сергія Іванова