Відмова надати статус біженця російському інтерсекс активісту порушує право на особисту безпеку

Влада в черговий раз продемонструвала грубе нехтування правом на особисту недоторканність. 18 липня окружний адміністративний суд Києва відмовив у наданні статусу біженця російському інтерсекс активісту Сольдаду Ковалісіді.

За словами адвоката Солдаду, чиновники міграційної служби не повністю вивчили матеріали справи та недостатньо оцінили ризики, з якими стикається Ковалісіді в Росії. Тим не менше, суд відхилив всі аргументи захисту. Ковалісіді може оскаржити це рішення протягом одного місяця.

«Справа Сольдаду демонструє наявність системних проблем у Міграційній службі України, яка повністю нехтує у своїй роботі принципами захисту людської гідності, особистої свободи та безпеки. Ми закликаємо українську владу виконати свій обов’язок захищати тих, хто знаходиться в небезпеці, і почати впроваджувати комплексну політику щодо захисту прав ЛГБТІ, які шукають притулку в Україні»,

— заявила Марі Стразерс, директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії.

Сольдаду — герой матеріалів Amnesty, присвячених Міжнародному дню боротьби з гомофобією, трансфобією та біфобією 2018 року. Він був змушений залишити Росію два роки тому через переслідування, з якими він там зіткнувся як транс та інтерсекс активіст. Сольдаду п’ять разів жорстоко били на вулицях його рідного міста Омська, у Сибіру. За словами Сольдаду, ці побиття вчинили люди, пов’язані з місцевою владою.

У Росії Сольдаду працював у різних правозахисних ініціативах та заснував групу підтримки транс-людей «Лаверна».

Заява про неконституційність процедури обрання Омбудсмана
12.04.2018
Річна доповідь 2017: Україна
23.02.2018
Вимагаємо негайно відпустити та припинити переслідування Еміра – Усеїна Куку та інших членів т.з “Ялтинської шістки”
20.02.2018
Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Зловживання Росії правом вето в РБ ООН стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів.
25.10.2017