Україна: Державна система захисту прав людини під загрозою через непрозорість та політизованість процесу обрання Омбудсмена

Верховна рада України має забезпечити публічний та неупереджений, оснований на змагальності розгляд кандидатур на посаду Уповноваженого з прав людини, із залученням до обговорення громадськості, заявила Amnesty International.

“Ми вимагаємо  гарантувати відповідність кандидатів/кандидаток професійним стандартам та їх незалежність від впливу партійних інтересів.  Це стане можливим лише шляхом проведення відкритого висунення і обговорення кандидатів та кандидаток із залученням до процесу відбору представників громадянського суспільства. В іншому випадку є великий ризик того, що цю відповідальну посаду отримає людина, для якої захист партійних інтересів або інтересів окремих осіб буде вище, ніж захист прав людини”, – заявила Оксана Покальчук, директорка  Amnesty International Україна.

Кандидати(-ки) на посаду Омбудсмена мають відповідати низці критеріїв, зокрема, володіти глибоким знанням міжнародних стандартів прав людини, мати тривалий досвід правозахисної роботи та бути незалежними від будь-яких політичних сил.

Довідково

Повноваження Валерії Лутковської закінчились 28 квітня цього року, парламент розпочав процес розгляду кандидатур для призначення на посаду нового Омбудсмена, терміном на 5 років.

Порошенко, не підписуй фальсифікований законопроект 6427-д!
21.07.2017