Адвокати в Таджикистані зазнають утисків, залякування та тюремних ув’язнень

Влада Таджикистану здійснює серйозні утиски юристів, вдаючись до політичного маніпулювання системою кримінального правосуддя та репресивного законодавства, заявила  Amnesty International напередодні Національного дня юриста.

"У країні, де основоположні свободи ледь помітні, де урядові критики ув'язнені, а незалежні засоби масової інформації змушені мовчати; адвокати – в особливості, захисників прав людини - відіграють важливу роль в захисті тих, чиї права перебувають під загрозою "

Новий брифінг демонструє  низку репресивних тактик місцевого уряду, що використовуються для  залякування, утисків і навіть знищення адвокатів, які законно та легально виконують свої  професійні обов’язки. За останні два роки кількість ліцензованих адвокатів скоротилася більш ніж наполовину.

«У країні, де основоположні свободи ледь помітні, де критики уряду сидять за гратами, а незалежні засоби масової інформації змушені мовчати, адвокати і насамперед правозахисники надзвичайно важливі для захисту тих, чиї права перебувають під загрозою», – зазначив Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

«Уряд звернув свою увагу на адвокатів і вдався до агресивних атак, які призвели до зменшення їхньої кількості та обмеження їхньої незалежності. Ті адвокати, для яких професійний обов’язок пересилив страх перед репресіями, були кинуті за грати».

Поправки до закону, який регулює вимоги до ліцензування юристів, прийняті в листопаді 2015 року,  повернули процес під контроль Міністерства юстиції. Кількість ліцензованих адвокатів впала з більш ніж 1200 в 2015 році, до лише 600 на сьогоднішній день.

Адвокати, які захищають клієнтів, звинувачених в «екстремізмі», самі стикаються з дедалі більшими переслідуваннями та насильством з боку держави. Їх арештовують та засуджують на тривалі терміни позбавлення волі, унаслідок  несправедливих судових процесів. Родини адвокатів також зазнають переслідувань і залякувань з боку сил безпеки Таджикистану і місцевих органів влади.

Адвокати Бузургмехр Йоров і Нуріддін Махкамов у вересні 2015 року захищали затриманих членів нещодавно забороненої опозиційної Партії Ісламського Відродження Таджикистану. Зараз вони обидва знаходяться у в’язниці, їхнє спілкування з родинами обмежене.  Їх звинуватили у терористичній діяльності і засудили до понад 20 років ув’язнення.

Після арешту Йорова і Махкамова, деякі з їхніх колег були готові захищати їх. Муаззамахон Кадирова взяла їхню справу, але була змушена покинути країну після того як дізналась, що на неї чекає неминучий арешт.

«Ці випадки є яскравим прикладом тих ризиків, з якими стикаються юристи в Таджикистані, коли захищають права людей, яких влада оголосила загрозою національній безпеці», – сказав Денис Кривошеєв.

«Amnesty International закликає таджицьку владу звільнити адвокатів, які наразі знаходяться за гратами, будучи засудженими під час несправедливих судових процесів, а також закликає невідкладно переглянути законодавство, яке протягом останніх двох років призвело до того, що більше половини адвокатів були позбавлені права на адвокатську діяльнсть».

Влада Таджикистану також повинна поважати права людини, у тому числі права адвокатів. Усі адвокати в Таджикистані повинні мати можливість виконувати свої професійні обов’язки без перешкод і страху стати жертвами репресій з боку уряду

Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення
05.09.2017
Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017
По-перше, не нашкодь: захист прав інтерсекс-дітей
15.06.2017
Активісти/ки Amnesty International Україна збиратимуть підписи на захист Емір-Усеїна Куку та Ервіна Ібрагімова під час традиційного МЗС OPEN AIR
13.06.2017
Прес-конференція щодо ратифікації Стамбульської конвенції, спрямованої на подолання домашнього насильства щодо жінок та дітей.
09.03.2017
1 хв
та регулярно отримуйте інформацію про права людиини в Україні та світі
3 хв