Суд поновив розслідування справи щодо незаконного утримання людей у Харківському управлінні СБУ

12 квітня Апеляційний суд Донецької області поновив розслідування справи про незаконне утримання мешканця Костянтинівки Донецької області Костянтина Безкоровайного у Харківському управлінні СБУ.

Костянтина Бескоровайного протягом 15 місяців, з грудня 2014 р. до лютого 2016 р., незаконно утримували в неволі на трьох об’єктах СБУ — у Краматорську, Ізюмі та Харкові. У червні 2016 року Бескоровайний подав скаргу до прокуратури, стверджуючи, що він став жертвою насильницького зникнення, жорстокого поводження, тортур, а також незаконного і таємного утримання під вартою.

10 березня 2017 року слідчий Військової прокуратури у Краматорську перевів Безкоровайного зі статусу позивача у статус свідка, що дозволило негайно закрити справу. Як свідок Бескоровайний не мав права оскаржувати рішення слідчого. Зараз Костянтина поновлено у статусі потерпілого. Суд зобов’язав Військову прокуратуру провести ефективне розслідування.

Адвокатка Костянтина Безкоровайного Злата Симоненко наполягатиме на проведенні додаткових слідчих дій:

«Ми будем вимагати процедури пізнавання людей за фотокартками. Просили це зробити ще до закриття справи, проте наше клопотання просто проігнорували. Зараз будемо наполягати, щоб зафіксували слідчі дії, де Безкоровайний як потерпілий буде за фотокартками упізнавати людей, які його тримали незаконно під вартою»,

– зазначила вона.

Також адвокатка наполягатиме, щоб інші люди, які стверджують, що їх незаконно утримували у Харківському ізоляторі СБУ також брали участь у слідчих діях як свідки.

На засіданні був присутній представник моніторингової Місії ОБСЄ в Україні, який слідкує за фактами незаконного утримання людей в Україні та інших порушень прав людини.

Керівництво СБУ досі не визнало факти затримання та звільнення цих людей, та продовжує заперечувати свою причетність до таємних затримань цивільних осіб загалом, незважаючи на велику кількість доказів, зібраних Human Rights Watch, Amnesty International та іншими організаціями.

Україна: Колишні в’язні таємних тюрем СБУ вимагають справедливості
19.03.2018
БЛОГ: Звільнені! 13 осіб звільнено з-під таємного тримання під вартою в Україні
05.09.2016