«Не мовчи!» — солідарність проти репресій в Росії

Police violently disperse a spontaneous protest, Moscow

З 6 по 12 жовтня 2014 Amnesty International проведе Тиждень дій на підтримку громадянського суспільства Росії, щоб продемонструвати солідарність з тими людьми в Росії, які відкрито виступають проти репресій, що посилюються у країні.

"Незважаючи на небезпеку, багато людей в Россі продовжують відкрито критикувати влади, іноді ризикуючи своєю роботою і життями "
Сергій Нікітін, голова представництва AI в Росії

Під девізом «Не мовчи!» активісти в Бельгії, Нідерландах, Франції, Чехії, Польщі, Фінляндії, Україні і в Росії проведуть демонстрації, перформанси та флешмоби, писатимуть листи і підписуватимуть петиції, протестуючи проти триваючого наступу на основні свободи громадян Росії.

«Приймаючи нові репресивні закони, проводячи наклепницькі кампанії і переслідуючи інакомислячих, російська влада утискає право на мирний протест, право вільно висловлюватися, як в інтернеті, так і публічно, право не погоджуватися, право заявляти про те, ким ти є», — заявив Сергій Нікітін, голова представництва Amnesty International в Росії.

«Тиждень дій» Amnesty International розпочинає з публікації звіту «Порушення права на свободу вираження думок, об’єднань і зібрань в Росії», який присвячений чотирьом темам, що викликають особливе занепокоєння:

• Незалежні ЗМІ в Росії — залякування, переслідування, напади і навіть безкарні вбивства журналістів.
  • Некомерційні організації — наклепницькі кампанії, штрафи і примус до закриття за незалежну позицію і критику влади, що видається за «політичну діяльність» в інтересах іноземних спонсорів.
  • Протестувальники — відмовлено в праві висловлювати власні погляди в громадських місцях, арешти і несправедливі судові розгляди.
  • ЛГБТ спільноту утискають, використовуючи гомофобні закони і відмовляючи у свободі вираження думок.

Тиждень акцій збігається з восьмою річницею вбивства російської журналістки Анни Політковської, яка була однією із найбільш непримиренних критиків Кремля і незалежним голосом російських ЗМІ. Розслідування її вбивства не було ретельним і повним, і за ці роки так і не змогло встановити замовників вбивства.

Намагаючись підштовхнути міжнародне співтовариство проявити солідарність з російськими активістами, Amnesty International закликає ЗМІ різних країн 7 жовтня опублікувати статті, що висвітлюють репресії, що проводяться проти ЗМІ в Росії. Сторінки з публікаціями з цих газет і журналів будуть складені в квіти, які в сумну річницю смерті журналістки доставлять до редакції «Нової газети», видання, в якому працювала Анна Політковська.

«Той факт, що ті, хто стояв за вбивством Політковської не знайдені, свідчить про атмосферу безкарності, що панує в Росії, і справа Анни стала символом репресій, які обрушилися на громадянське суспільство в країні. Незважаючи на небезпеку, багато людей в Росії продовжують відкрито критикувати владу, іноді ризикуючи своєю роботою і життями. За допомогою цієї акції ми висловлюємо захоплення її відвагою і відзначаємо мужність тих, хто продовжує боротися з утисками та відкрито говорить про несправедливість», — підкреслив Сергій Нікітін.

Серед акцій, які пройдуть на тижні в різних країнах Європи, будуть:

• Створення колажу з фотографій людей з усього світу, які виступають в знак солідарності з громадянським суспільством в Росії.
  • Протест манекенів — манекени з плакатами в руках нагадають про те, що в Росії заборонено проводити без дозволу влади мирні акції вуличного протесту.
  • Акції в соціальних мережах, такі як #freedompostcard в Facebook, що закликають звільнити з в’язниці активіста-еколога Євгена Вітішко.

“Обмеження прав ЛГБТ активістів, незалежних НУО, незалежної паперової та інтернет преси, а також демонстрантів виправдовуються в умовах неймовірно агресивної пропаганди зі сторони держави, метою якої є зобразити незгодних як загрозу “традиційним цінностям” або “п’ятою колоною”, яка прагне підірвати стабільність і процвітання Росії на догоду своїм іноземним платникам. Якщо така політика триватиме, то в результаті в програші опиниться все російське суспільство”, — заявив Сергій Нікітін.

Перед «Тижнем акцій», на початку вересня, генеральної секретар Amnesty International Саліл Шетті відвідав Москву. Він зустрівся з представниками незалежних некомерційних організацій, незалежних ЗМІ, з активістами громадянського суспільства, і висловив солідарність з їх діяльністю.

«Падіння берлінської стіни 25 років тому поклало початок нової епохи для народів східної Європи — епохи свободи слова, зібрань і об’єднань. Для людей в Росії це були новопридбані свободи, але наступ на них останнім часом, особливо після того, як в 2012 році Володимир Путін знову став президентом, означає, що ці свободи знову і швидко можуть бути втрачені. Але ще є люди, які відмовляються мовчати і наша солідарність — це послання підтримки їм”, — підкреслив Саліл Шетті.

photo 1
Безстрокова акція на підтримку Олега Сенцова та Олександра Кольченка
04.07.2016
Активісти під час прайду в Києві, Україна, червень 2015. © GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images
КиївПрайд – справжній розквіт прав людини
14.06.2016
Марш Рівності: відкритий лист Віталію Кличку
06.06.2016
Росіє_зупини_нечесну_гру
«Росіє, зупини нечесну гру!». Акція на підтримку в’язнів совісті в Росії
19.05.2016
Росіє_зупини_нечесну_гру
ПРЕС-АНОНС: флешмоб “Росіє, зупини нечесну гру!”
19.05.2016
1 хв
та регулярно отримуйте інформацію про права людиини в Україні та світі
speak-banner-site