Смертна кара у 2014: Факти та цифри

Глобальні дані

Щонайменше 607 осіб були страчені у 22 країнах у 2014 році. Ці дані свідчать про зменшення кількості страт майже на 22% у порівнянні з 2013 роком, коли Amnesty International зареєструвала 778 страт у 22 країнах у всьому світі.

Найбільша кількість страт здійснюється в Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Іраку та  США – саме в такому порядку.

У Китаї була страчена найбільша кількість осіб, ніж у всьому світі разом – але реальні дані щодо застосування смертної кари в Китаї невідомі, оскільки вони вважаються державною таємницею; наведене число 607 не враховує смертні кари, що мали місце в Китаї.

Відомо, що у 2014 році лише  у 22 країнах, приблизно в одній із десяти країн світу, було виконано смертні вироки,  що відповідає таким же показникам за 2013р. Цей показник зменшився вдвічі за останні 20 років (у 1995 році 41 країна виконувала смертні вироки).

140 країн світу, а це більш ніж дві треті, скасували смертну кару на законодавчому рівні та на практиці.

У 2014 році у 28 країнах було зафіксовано заміну смертної на пом’якшення покарання
 або помилування. У 2014 році у 9 країнах світу було помилувано щонайменш 112 осіб, котрі отримали вирок у вигляді смертної кари.

Принаймні 2 466 смертних вироки були зафіксовані в 55 країнах у 2014 році, що вказує на різке зростання в порівнянні з 2013 роком (щонайменш 1 925 смертних вироки в 57 країнах).

Це зростання відбулося в основному через події в Єгипті (щонайменш 109 смертних вироків у 2013 і щонайменше 509 у 2014) та в Нігерії (щонайменш 141 смертний вирок у 2013 і щонайменш 659 у 2014).

Щонайменш 19 094 особи знаходились у камерах смертників наприкінці 2014.

У той час, як сім країн, які у 2013 році виконували смертні вироки, відмовилися від їх виконання у 2014 (Бангладеш, Ботсвана, Індонезія, Індія, Кувейт, Нігерія та Південний Судан). Інші сім країн відновили страти після річної перерви, серед них – Білорусь, Єгипет, Екваторіальна Гвінея, Йорданія, Пакистан, Сінгапур, ОАЕ.

Наступні способи здійснення страт використовувалися у всьому світі: обезглавлювання, повішення, смертельна ін’єкція та розстріл.

Звіти свідчать про те, що не менш як 14 осіб, котрі не досягли 18-річного віку, були страчені в Ірані, що є порушенням міжнародного права.

У багатьох країнах, де мали місце смертні вироки чи страти, судові процеси не відповідали міжнародним стандартам справедливого судового розгляду. У деяких випадках застосовувалися тортури чи інші види жорстокого поводження для отримання зізнання, наприклад, у Афганістані, Бахрейні, Китаї, Ірані, Іраку, Північній Кореї, Саудівській Аравії.

Людей продовжують засуджувати до смертної кари та страчувати за порушення, які не відносяться до “особливо тяжких”  та не граничать з “навмисним вбивством”, як це визначено в міжнародних стандартах. Ці злочини пов’язані з наркотиками щонайменш у 10 країнах Азії та на Близькому Сході, а також із порушенням подружньої вірності (ОАЕ), богохульством (Пакистан), економічними злочинами (Китай, Північна Корея, В’єтнам), зґвалтуванням (Афганістан, Індія, Іран, Саудівська Аравія, ОАЕ) та “чаклунством” (Саудівська Аравія).

У грудні 117 країн – більше, ніж коли-небудь раніше – підтримали резолюцію Генеральної Асамблеї ООН щодо мораторію на застосування смертної кари.

Африка

Щонайменш 46 смертних вироки було виконано в трьох країнах. Такі дані свідчать про зменшення страт у порівнянні з 2013, коли їх кількість складала 64 у п’яти країнах.

Кількість смертних вироків значно зросла з 423 у 2013 до щонайменш 909 у минулому році в основному через значне збільшення у Нігерії.

Відомо, що лише три країни – Екваторіальна ГвінеяСомалі та Судан – здійснили страти у 2014.

Америка

США була єдиною країною регіону, яка здійснила страти. Загальна кількість страт у 2014 становила 25, що на чотири менше порівняно з 2013. Лише 7 штатів виконали смертні вироки у 2014 у порівнянні з 9 за минулий рік. Чотири штати – Техас, Міссурі, Флорида та Оклахома – відповідальні за 89% страт. У лютому Вашингтон наклав мораторій на смертну кару.

У Центральній і Південній Америці та на Карибських островах, було загалом зафіксовано п’ять смертних вироки в трьох країнах, порівняно з 15 у чотирьох країнах у 2013. Суринам здійснив кроки спрямовані на заборону смертної кари, а уряд Барбадосу вніс законопроект щодо ліквідації обов’язкової смертної кари.

Азіатсько-тихоокеанський регіон

Щонайменш 32 страти мали місце в дев’яти країнах регіону. Наведені дані не включають Китай, котрий стратив найбільшу кількість людей, ніж решта світу разом. Дані щодо кількості страт, котрі мали місце в Китаї, відсутні, оскільки така інформація є державною таємницею.

У грудні Пакистан відмінив шестирічний мораторій на страту громадян, при цьому одразу ж стративши сімох людей протягом двох тижнів.

У 2014 Сінгапур відновив страти та стратив двох осіб упродовж року. На цьому закінчився мораторій на страти, котрий був прийнятий у 2012.

Дійсну кількість страт у Північній Кореї не вдалося офіційно підтвердити. З надійних джерел було повідомлено про щонайменш 50 страт, але Amnesty International переконана, що справжні цифри є набагато вищими.

Європа та Центральна Азія

Білорусь – є єдиною країною регіону, котра здійснює страти – щонайменш три людини були страчені за останній рік. Так закінчилася 24-місячна перерва в застосуванні страт. Старти виконувалися таємно, про виконання смертного вироку родичів та адвокатів повідомляли постфактум.

Близький Схід та Північна Африка

Щонайменш 491 страта мала місце у восьми країнах. Ці дані свідчать про падіння кількості страт на 23% у порівнянні з 638 стратами в шести країнах у 2013р.

ІранІрак та Саудівська Аравія відповідальні за 90% з усіх зафіксованих у регіоні страт.

Не вдалося підтвердити здійснення страт у Сирії.

В Ірані влада офіційно визнала щонайменш 289 страт, але надійні джерела повідомляють про ще близько 454 страти – що в підрахунку становить 743 страти загалом.

Єгипет, Йорданія та Об’єднані Арабські Емірати відновили страти у 2014. У грудні Йорданія стратила 11 осіб – це були перші страти, що мали місце за останні вісім років.

Влада Ірану виставляє правозахисників «іноземними агентами» та «ворогами держави»
09.08.2017
В Єгипті 7 ув’язненим, яких катували під вартою, загрожує смертна кара
23.06.2017