Смертна кара: «Керівництво для початківців»

Наскільки поширеним є застосування смертної кари?

Відомо, що у п’ятдесяти п’яти країнах принаймні 2466 осіб було засуджено до смертної кари у 2014 році. Цей показник на 28 % вище порівняно з 2013 роком, в основному через різкий стрибок смертних вироків у Єгипті та Нігерії.

Окрім того, Amnesty International зафіксувала 607 випадків страт у 22 країнах у 2014 році.

Але насправді страчених значно більше. Наприклад, немає точних даних щодо Китаю, де, як вважається, страчують більше людей, ніж у всіх інших країнах разом узятих.

До того ж багато країн, у тому числі Білорусь, виконують смертні вироки таємно, часто не інформуючи родичів або адвокатів затриманих.

В інших країнах, таких як Еритрея, Малайзія, Північна Корея та Сирія, майже або зовсім відсутня інформація про застосування смертної кари через обмежувальну практику з боку держави та/або через політичну нестабільність.

Скільки людей перебувають у камерах смертників?

Ми знаємо, що наприкінці 2014 року у всьому світі в камерах смертників було близько 20 тисяч людей.

Таким чином, картина досить похмура…

Так, але ми також побачили певний прогрес. Світ повільно відходить від застосування смертної кари.

Кількість країн, де виносяться смертні вироки, скоротилося від 57 у 2013 році до 55 у 2014 році.

Європа, Південна та Північна Америки близькі до того, щоб стати зонами, вільними від смертної кари, за винятком Білорусі та США. А в США ми побачили зниження кількості як смертних вироків, так і страт. До того ж штат Вашингтон приєднався до шести інших штатів США, де смертна кара за будь-який злочин скасована з 2007 року.

В тій частині Африки, що знаходиться на південь від Сахари, лише три країни відомі стратами. В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні дебати про скасування смертної кари почалися у Фіджі, Південній Кореї і Таїланді.

На Близькому Сході та в Північній Африці число страт, зафіксованих Amnesty International, знизилося приблизно на 23 % порівняно з 2013 роком.

А в грудні Національна Асамблея Мадагаскару ухвалила законопроект про скасування смертної кари.

Чому країни продовжують вдаватися до смертної кари?

У 2014 році ми виявили, що багато країн, які продовжують застосовувати смертні вироки, виправдовують свої дії тим, що це відповідь на загрози ‒ реальні чи гадані ‒ державній безпеці та громадському спокою, спричинені тероризмом, злочинами чи внутрішньою нестабільністю.

У грудні 2014 року в результаті терористичної атаки на школу в Пешаварі загинуло 149 людей, переважно діти. Пакистан скасував мораторій на виконання смертних вироків, уперше введений у вересні 2008 року. Відтоді десятки людей було страчено.

Страти за злочини, пов’язаних з тероризмом, продовжують фіксуватися в Китаї, Ірані та Іраку.

Йорданія почала знову застосовувати смертну кару, а Індонезія наблизилася до введення страт. Обидві країни виправдовують свої дії тим, що це заходи боротьби зі злочинністю.

Багато інших країн, у тому числі Іран, Північна Корея, Держава Палестина та Саудівська Аравія, продовжують застосовувати смертну кару як інструмент для придушення політичного інакомислення.

Чи виконуються страти в наш час у більш гуманний спосіб?

Не існує «гуманного» способу стратити когось.

У багатьох країнах досі вішають, обезглавлюють або розстрілюють людей. У США використання смертельної ін’єкції стало причиною трьох «невдалих страт» лише в 2014 році.

Чи не є утримування людей у в’язниці протягом усього життя просто занадто затратним?

Це не так. І навіть якщо це було б правдою, це не може бути виправданням для вбивства людей. У США сувора процедура тривалого судового розгляду та апеляцій у справах зі смертельним вироком означає, що смертна кара обходиться дорожче, ніж ув’язнення на все життя. Різні дослідження в США виявили, що смертна кара дорожча у 1,5-3 рази, ніж довічне ув’язнення.

Але законне виправдання вбивства, що ґрунтується на понятті, що це дозволить заощадити гроші, неприпустиме не лише в моральному відношенні ‒ знецінені порушення прав людини лишаються порушеннями прав людини, ‒ ігнорується той факт, що існує й інша ціна. Наприклад, застосування страт несе ризики страждання для тих, хто їх виконує, а також для членів сімей засуджених.

Смертна кара також залучає енергію і ресурси, які можуть бути використані для більш конструктивних рішень у боротьбі зі злочинністю, такі як поліцейські розслідування чи турбота про родини жертв злочинів.

Але, напевно, смертна кара є справедливим покаранням за тяжкі злочини, такі як вбивство чи зґвалтування?

Право на життя є невідчужуваним правом кожної людської істоти. Злочин має бути розслідуваний і покараний, але з повною повагою до прав людини та людської гідності. Страта ‒ незворотне покарання. Торік 112 осіб у дев’яти країнах були виправдані після винесеного смертного вироку: невинні люди могли бути страчені.

У більшості країн, де люди були засуджені до смертної кари або страчені, смертний вирок виносився після судового розгляду, який не відповідав міжнародним стандартам справедливого судового розгляду.

У деяких країнах, у тому числі в Афганістані, Бахрейні, Китаї, Ірані, Іраку, Північній Кореї, Саудівської Аравії, смертні вироки ґрунтувалися на основі «зізнань», які були зроблені з застосуванням тортур або інших видів жорстокого поводження.

До того ж люди у всьому світі, як і раніше, можуть бути засуджені до смерті і страчені за нелетальні злочини, у тому числі правопорушення, пов’язані з наркотиками, корупцію, подружньою стратою, «образу Пророка Ісламу», «чаклунство» і «відьмацтво».

Більше інформаціїРозвінчано п’ять міфів про смертну кару

Влада Ірану виставляє правозахисників «іноземними агентами» та «ворогами держави»
09.08.2017
В Єгипті 7 ув’язненим, яких катували під вартою, загрожує смертна кара