Смертна кара – 2015: досягнення і поразки

За перші шість місяців 2015 року спостерігалися абсолютно протилежні зміни, щодо застосування смертної кари в різних країнах світу. У той час як погані новини ставали ще гіршими, хороші зміни набули ще більших масштабів.

ПОГАНЕ

1. Індонезія продовжила застосовувати страти.

Рік почався на трагічній ноті, коли Індонезія, ігноруючи прохання з усього світу, засудила шістьох осіб до страти за торгівлю наркотиками. Страти були першими застосовані в Індонезії з 2013 року.

1. Пакистан незабаром може бути зарахований до топ-катів світу.

Пакистан наближається до членства в незавидному клубі провідних світових катів (Китай, Іран, Саудівська Аравія, Ірак і США). Щонайменше 150 осіб були страчені з того часу, коли призупинення страт було скасоване в грудні 2014 року після атаки талібів на школу в Пешаварі.

1. Індонезія і Пакистан використовували злочинність і тероризм як привід, щоб повернути розстріли.

Індонезія і Пакистан виправдали повернення смертної кари, стверджуючи, що це ефективна відповідь на злочини і тероризм. Але немає жодних доказів того, що смертна кара є ефективнішою відповіддю на злочин, ніж тюремне ув’язнення, і що її відміна та зникнення страху призводять до різкого зростання злочинності.

1. Іран може перевищити кількість страт, виконаних у 2014 році.

На цей час в Ірані за поточний рік страчено близько 700 осіб, багато з цих страт не були офіційно підтверджені. У 2014 році Amnesty International зафіксувала не менше 743 страт в Ірані протягом 12 місяців. У цій країні засуджено понад 600 осіб до смерті всього за шість місяців цього року, що викликає глибоку тривогу.

1. В Саудівській Аравії вже страчено більше людей, ніж це було в 2014 році.

Amnesty International зафіксувала 102 страти в Саудівській Аравії за цей рік, що перевищує загальне число страт (щонайменше 90) в 2014 році. Майже половина цих страт були за злочини, пов’язані з наркотиками.

ХОРОШЕ

1. Три країни скасували смертну кару протягом перших трьох місяців 2015 року.

У січні на Мадагаскарі скасували смертну кару за всі можливі злочини. Фіджі також це зробила в лютому, а в березні південноамериканська держава Суринам також видалила страту зі своїх правових книг. Скасування смертної кари в трьох країнах за три місяці дає додатковий поштовх до тенденції, яка була очевидна протягом десятиліть — світ відправляє страту в анали історії.

1. Ще три країни близькі до скасування смертної кари.

Парламент Монголії розглядає проект кримінального кодексу, який скасовує смертну кару. Буркіна-Фасо і Південна Корея також розглядають аналогічні законопроекти.

1. Тенденція до скасування смертної кари в США набирає обертів.

Ще один американський штат — Небраска скасував смертну кару, ставши 19-м штатом, де скасовано смертну кару в США. А в лютому губернатор Пенсільванії оголосив про припинення всіх страт.

1. Країни, в яких є смертна кара — в меншості.

За останні п’ять років середнє число країн, де проводяться страти, щороку становить 22.

1. Більше половини країн світу скасували смертну кару.

Загалом 101 країна повністю скасувала смертну кару — це більше, ніж половина країн у всьому світі. Ще 33 країни скасували смертну кару «на практиці», тобто там нікого не страчували принаймні останні 10 років і вони мають давню політику невиконання. Незважаючи на різке зростання страт в деяких країнах, країни, які скасували страти, як і раніше, являють собою чітку глобальну більшість!

В Єгипті 7 ув’язненим, яких катували під вартою, загрожує смертна кара
23.06.2017
Білорусь продовжує ігнорувати заклики до скасування смертної кари
07.06.2017