Словенія: Закон про іноземців відмовляє у захисті біженцям

Як повідомляє Amnesty International, вчора у Словенії було прийнято новий закон, який позбавляє біженців та шукачів притулку того захисту, який передбачається міжнародним правом та правом ЄС,  що є великим кроком назад для Словенії у сфері прав людини.

"Замість того, щоб вважати біженців та шукачів притулку людьми, які тікають від жахів війни та які потребують допомоги, ці поправки визнають їх загрозою національній безпеці. "
Єлена Сезар

Поправки до Закону про іноземців передбачають спеціальні заходи у надзвичайних ситуаціях, які забороняють в’їзд людей, що прибувають на кордон, та автоматично відправляють назад тих мігрантів та біженців, що переткнули кордон незаконно, тобто без відповідної оцінки їх права на притулок та тих ризиків, що їм загрожуватимуть у випадку повернення додому.

Єлена Сезар, дослідниця Amnesty International по Балканах та Європейському Союзу, заявляє: «Замість того, щоб вважати біженців та шукачів притулку людьми, які тікають від жахів війни та які потребують допомоги, ці поправки визнають їх загрозою національній безпеці та позбавляють їх того необхідного захисту, що передбачений міжнародним правом».

«Закриваючи кордони для цих зневірених людей та нехтуючи своїми міжнародними зобов’язаннями, Словенія крокує тим же неприйнятним шляхом, що і її сусіди: Угорщина та Австрія. І нам дуже шкода, враховуючи, що це країна, яка традиційно підтримувала основоположні цінності у сфері прав людини та була лідером в регіоні з цього питання.»

Балканські країни повинні припинити заходи, в результаті яких біженцям, мігрантам та шукачам притулку відмовляється у допомозі та забороняється в’їзд до країни, враховуючи, що багато з них приїжджають з дітьми, тікаючи від війни та переслідування.

Греція: шукачі притулку живуть на островах у жахливих умовах
24.10.2017
«Велика зрада Європи»: тисячі афганских біженців повертають назад, назустріч смерті та тортурам
06.10.2017