Сирія: викрадення, тортури і позасудові вбивства на рахунку збройних угрупувань

Збройні угрупування, які діють в містах Алеппо, Ідліб та його околицях на півночі Сирії здійснили величезну кількість викрадень, тортур і позасудових вбивств, повідомляє Amnesty International у новому брифінгу, опублікованому сьогодні.

"Брифінг показує тривожну реальність цивільного населення, яке живе під управлінням збройних опозиційних груп в містах Алеппо, Ідліб та його околицях. Більшість цивільних осіб постійно бояться бути викраденими, якщо вони критикуватимуть дії збройних груп, що перебувають при владі або не підкорятимуться суворим законам, що були запроваджені деякими з цих груп "

Брифінг “Тортури були моїм покаранням: викрадення, тортури та позасудові вбивства під керівництвом збройних груп, що контролюють сирійські міста Алеппо та Ідліб, надає унікальні свідчення того, яким насправді є життя на територіях, що контролюються збройними опозиційними групами. Вважається, що деякі з груп отримують підтримку від урядів Катару, Саудівської Аравії, Туреччини та США, незважаючи на численні докази порушення ними міжнародного гуманітарного права (правил ведення війни). Також у матеріалі розповідається про адміністративні та квазісудові установи, створені збройними групами для управління цими територіями.

“Брифінг показує тривожну реальність цивільного населення, яке живе під управлінням збройних опозиційних груп в містах Алеппо, Ідліб та його околицях. Більшість цивільних осіб постійно бояться бути викраденими, якщо вони критикуватимуть дії збройних груп, що перебувають при владі або не підкорятимуться суворим законам, що були запроваджені деякими з цих груп”, – говорить Філіп Лютер, директор програми Amnesty International на Близькому Сході і в Північній Африці.

“Насьогодні в Алеппо та Ідлібі збройні угрупування мають повну свободу дій аби вчиняти воєнні злочини та інші порушення міжнародного гуманітарного права безкарно. Вражає те, що ми зафіксували, що збройні угрупуванні використовують ті ж методи тортур, які зазвичай використовує уряд Сирії.

Країни, які є членами Міжнародної групи підтримки Сирії, включаючи США, Катар, Туреччину та Саудівську Аравію, які беруть участь у переговорах щодо ситуації в Сирії, мають чинити тиск на збройні групи з вимогами припинити подібні порушення та дотримуватись правил ведення війни. Вони також мають припинити надавати озброєння або іншу допомогу групам, що причетні до вчинення військових злочинів та інших грубих порушень”,- зазначає Філіп Лютер

У брифінгу розкриваються порушення, вчинені п’ятьма збройними групами, які контролюють частини провінцій Алеппо та Ідліб з 2012 року. Вони включають рух Нур аль-Дін Зенкі, фронт аль-Шамія і 16 піхотну дивізію, які приєднались до коаліції сирійських повстанських груп «звільнення Алеппо» (відома як Фатх-Халеб) у 2015 р. До них також відносять Ябхат аль-Нусра та ісламістський рух в Ідлібі Ахрара аль-Шам. Обидві збройні групи приєднались до армії «звільнення Алеппо» також у 2015 р.

Деякі недержавні збройні групи, такі як Ябхат аль-Нусра, фронт аль-Шамія та ісламістський рух Ахрар аль-Шам встановили на підконтрольних територіях свої шаріатські (ісламське право) «системи правосуддя», а також створили неофіційні прокуратури, сили поліції та центри утримання під вартою. Вони також призначили суддів, дехто з яких не знає законів шаріату. Деякі групи, такі як Ябхат аль-Нусра, та ісламістський рух Ахрар аль-Шам, застосовують суворе тлумачення положень шаріату та встановлюють покарання, яке прирівнюється до тортур чи іншого жорстокого поводження, що вважається порушенням.

Брифінг фіксує 24 випадки викрадень збройними групами у провінціях Алеппо та Ідлібі між 2012 та 2016 рр. Жертвами були мирні активісти та навіть діти, а також меншини, які стали мішенню виключно через релігійні мотиви.

В документі наводяться 5 випадків, що стались у 2014 – 2015 рр., Люди стверджували, що вони піддавались тортурам з боку групи Ябхат аль-Нусра та руху Нур аль-Дін Зенкі після того, як їх викрали.

«Ібрагім» (несправжнє ім’я), політичний активіст, якого викрала група Ябхат аль-Нусра у квітні 2015 в Алеппо, стверджує, що він безперервно піддавався тортурам протягом трьох днів його утримання. Він вважає, що став мішенню через організацію мирних протестів на підтримку повстань 2011 р.

«Мене відвели до кімнати тортур. Вони розмістили мене у положенні «шабех», підвісивши до стелі за зап’ястя так, щоб пальці моїх ніг не торкались підлоги. Потім вони почали бити мене кабелями по всьому тілу… Після «шабех» вони використали техніку «дулаб» (шина). Вони зігнули мене і змусили залізти в шину, а потім почали бити дерев’яними палицями», розповів він. Пізніше його звільнили й залишили на узбіччі дороги.

Під час іншого шокуючого випадку «Халім», гуманітарний працівник, був викрадений рухом Нур аль-Дін Зенкі в липні 2014 р., коли він контролював виконання проекту у лікарні в місті Алеппо. Його тримали під вартою без зв’язку із зовнішнім світом близько двох місяців перед тим, як змусили підписати «зізнання» під тортурами.

«Коли я відмовився підписати документ про зізнання, слідчий наказав охоронцю піддати мене тортурам. Охоронець використав техніку «бісат аль-ріх» (килим-літак). Він розмістив мої руки над головою і змусив підняти ноги перпендикулярно до підлоги. Потім він почав бити мене кабелями по ступнях моїх ніг. Я не міг винести такого болю, тому підписав зізнання», – розповів Халім.

Переслідування правозахисників, представників меншин та дітей

Декілька журналістів та медіа-активістів, які працювали над репортажем про порушення, розповіли Amnesty International, що їх викрадали через те, що вони критикували дії збройних груп, які перебувають при владі. Багато кого з них пізніше звільнили, очевидно після громадського тиску на збройні групи, які їх викрали.

«Ісса», 24-річний медіа-активіст, розповів, що він припинив розміщувати інформацію на Facebook, яка могла б поставити під загрозу його життя, після того, як отримав погрози від групи Ябхат аль-Нусра.

«Вони контролюють те, що ми можемо і не можемо говорити. Ви або погоджуєтесь з їхніми соціальними законами і політикою, або зникаєте. За останні два роки Ябхат аль-Нусра погрожувала мені тричі за те, що я критикував їх режим на Facebook», – розповів він.

«Імад», інший медіа-активіст, описав, як група Ябхат аль-Нусра здійснила напад на Radio Fresh, радіостанцію на півночі провінції Ідліб у січні 2016 р., викрала двох ведучих та утримувала їх два дні лише за те, що на радіо грала музика, яка, на думку угрупування, була образливою для ісламу.

В Алеппо медіа – активісти розповіли, що вони отримували усні та письмові погрози від фронту аль-Шамія і руху Нур аль-Дін Зенкі через критику цих угрупувань на Facebook та звинувачення їх у корупції.

Адвокати, політичні активісти та інші також зазнавали каральних нападів від фронту аль-Шамія, групи Ябхат аль-Нусра та ісламістського руху Ахрар аль-Шам через свою діяльність, ймовірні релігійні переконання та політичну думку.

«Базель», адвокат в місті Ідліб, був викрадений зі свого будинку в Марат аль Нумані в листопаді 2015 р. за критику Ябхат аль-Нусра.

«Я був радий звільнитися від несправедливого правління сирійського уряду, проте наразі ситуація погіршилась. Я публічно критикував Ябхат аль-Нусра на Facebook… Наступного ранку бійці Ябхат аль-Нусра забрали мене з дому», – розповів він.

Його утримували в покинутому будинку 10 днів і, врешті-решт, звільнили після того, як змусили його залишити свою роботу, пригрозивши, що в іншому випадку він більше ніколи не побачить свою сім’ю.

Одна політична активістка, яка була викрадений на контрольно-пропускному пункті руху Ахрар аль-Шам і утримувалась в центрі утриманні під вартою підконтрольному цьому руху, розповіла Amnesty International, що її зупинили через те, що вона не носила чадру і підозрювалась у приналежності до сирійського уряду.

Amnesty International також зафіксувала викрадення принаймні трьох дітей – хлопців віком 14, 15 і 16 років – групою Ябхат Аль-Нусра та ісламістським рухом Ахрар аль-Шам в Ідлібі та Алеппо протягом 2012-2015рр. Станом на 28 червня двоє з них вважаються зниклими безвісти.

Члени курдської меншини з Шейх-Максуд, переважно курдського району міста Алеппо, також були серед викрадених, як і християнські священники, які стали мішенню за ознакою їх релігії.

“Усі збройні групи, зокрема, які діють в містах Алеппо та Ідліб, мають негайно та беззастережно звільнити усіх людей, які утримуються на основі їх політичної думки, релігії та етнічної приналежності”, – заявив Філіп Лютер.

“Лідери збройних угрупувань у північній Сирії зобов’язані припинити здійснювати порушення прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, включаючи військові злочини. Вони мають висловитись і публічно засудити подібні дії та дати чітко зрозуміти своїм підлеглим, що подібні злочини неприпустимі”.

Позасудові вбивства

Брифінг також містить докази позасудових вбивств, здійснених групою Ябхат аль-Нусра, фронтом аль-Шамія та підконтрольними їм «судами», чи Вищою судовою радою, органом в провінції Алеппо, який визнається декількома збройними угрупуваннями як такий, що має виключну судову владу.

Серед убитих були цивільні особи, включаючи 17-річного хлопця, звинуваченого у тому, що він гей та жінку, звинувачена у порушенні подружньої вірності, а також захоплені члени урядових сил Сирії, бойовики проурядового воєнізованого формування Шабіха та збройних груп, які називають себе Ісламською державою та інших протиборчих груп. У деяких випадках збройні групи здійснювали позасудові вбивства перед масовими скупченнями людей. Умисне вбивство людей, яких тримають у полоні, забороняється міжнародним гуманітарним правом та прирівнюється до воєнного злочину.

«Салех», якого тримала в полоні Ябхат аль-Нусра у грудні 2014 р. сказав, що він бачив п’ятьох жінок, яких, як йому розповів охоронець, звинуватили у порушенні подружньої вірності і які будуть «прощені лише смертю». Пізніше він бачив відео, на якому бійці Ябхат аль-Нусра здійснюють публічне вбивство, схоже на страту, однієї з жінок.

Відповідно до Єдиного арабського кодексу та низки правових кодексів, в основі яких лежать принципи шаріату, яких дотримується Вища юридична рада та «суд», підконтрольний фронту аль-Шамія, деякі злочини, такі як вбивство та віровідступництво, караються смертю.

«Винесення вироків та здійснення позасудових вбивств без рішення суду, створеного у встановленому порядку з повними судовими гарантіями – серйозне порушення міжнародного права та прирівнюється до воєнного злочину», – зазначив Філіп Лютер.

За останні п’ять років Amnesty International ретельно фіксувала воєнні злочини та злочини проти людяності у великих масштабах, вчинені урядовими силами Сирії. Організація також зафіксувала серйозні порушення, включаючи воєнні злочини, здійснені угрупуванням, що називає себе Ісламська держава та іншими збройними групами.

«Хоча частина цивільного населення, яке перебуває на територіях підконтрольних збройним опозиційним групам, спочатку була рада звільнитись від жорстокого правління уряду Сирії, сподівання на те, що збройні групи поважатимуть права людей зникли, по мірі того, як вони взяли закон в свої руки і вчинили серйозні порушення», – розповів Філіп Лютер.

«Надзвичайно важливо, що Росія і США та Спеціальний посланник ООН в Сирії надають першочергове значення утриманню під вартою людей урядовими силами та викраденням людей збройними групами під час переговорів у Женеві. Зі свого боку Рада Безпеки ООН має накласти цілеспрямовані санкції на лідерів збройних груп, які відповідальних за воєнні злочини».

Нова доповідь Amnesty International про становище жертв масових зґвалтувань у боснійській війні 1992-1995 років
Чотирнадцятирічний підліток став жертвою «війни з наркотиками» на Філіппінах
08.09.2017
Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення