Сила людей: 14 нових досягнень у галузі прав людини у 2015 році

1. Ми допомогли отримати помилування Мозесу, який пережив тортури, будучи засудженим у Нігерії до смерті

Після майже 10 років у в’язниці і більше 800 000 листів підтримки від активістів по всьому світу, життя Мозеса Акатугби було врятовано. Губернатор штата Дельта Еммануель Удуагхан у свій останній день на посаді 28 травня 2015 року повністю помилував Мозеса.

У 2005 році Мозес був ув’язнений і підданий тортурам, а пізніше засуджений до смертної кари через повішення за крадіжку мобільних телефонів, провини у чому він не визнавав.

Він щиро подякував усім, хто підтримав його: «Члени та активісти Amnesty International — мої герої». Він також пообіцяв, що сам стане правозахисником: «Я приєднуюся до боротьби проти тортур з метою, щоб інші не переживали той біль, який пережив я».

Мозес Акатугба у червні 2015 року після звільнення з в’язниці.

2. Ми змусили лідерів ЄС звернути увагу на людей, які гинуть у Середземномор’ї

Коли у квітні за один тиждень потонуло 1200 біженців та мігрантів у двох корабельних аваріях, протест висловили сотні тисяч людей. І нарешті європейські політики визнали, що Середземне море перетворюється на цвинтар.

Після проведення екстрених зустрічей керівництво ЄС запропонувало новий план, який включає у себе активізацію пошуково-рятувальних операцій. Це може означати невеликий, але важливий крок вперед — якщо всі держави-члени підтримають його повною мірою.

Дякуємо за цю зміну 500 000 людей, які підписали нашу петицію #SOSEurope, надіславши гучний і чіткий сигнал лідерам ЄС.

3. Ми відсвяткували гучне ірландське «ТАК!» повному рівноправ’ю на шлюб

23 травня Ірландія стала першою країною у світі, яка ввела повне право на цивільний шлюб для всіх своїх громадян, незалежно від їх сексуальної орієнтації — що відображено на фотографії на початку цього матеріалу. Amnesty Ireland провела кампанію за голосування «ТАК!» на референдумі: «Це рішення є надзвичайно важливим», — заявив виконавчий директор організації Колм О’Горман.

«Очевидно, що це матиме глибоке значення для людей тут, в Ірландії, але це також матиме відлуння по всьому світу. Це посилає важливе повідомлення для ЛГБТІ у всьому світі, що вони, їхні стосунки та їхні родини мають значення».

4. Ми провели кампанію #FreeTheFive у Китаї

Китайська влада 13 квітня випустила під заставу п’ять активісток, що боролися за права жінок, після всесвітньої кампанії за їх звільнення. Amnesty винайшла хештег #FreetheFive незабаром після того, як 7 березня п’ять жінок — Вей Тіньтінь, Вань Мен, Ву Ронрон, Лі Тіньтінь і Чжен Чуран — були арештовані і затримані. Їх «злочин» — намір публічно виступити проти сексуальних домагань з нагоди Міжнародного жіночого дня.

«Рішення про звільнення всіх п’яти жінок є обнадійливим проривом», — заявив дослідник Китаю в Amnesty Вільям Ні. «Тепер влада повинна зняти всі звинувачення і обмеження щодо прав жінок».

Amnesty Taiwan виступає за #FreeTheFive, 12 квітня 2015 року © Amnesty International

5. Ми досягли історичного прориву у правах трансгендерів у Норвегії

Трансгендери у Норвегії більше не будуть змушені переносити інвазивну терапію задля того, щоб їх стать була юридично визнаною. Про це оголосила експертна комісія 10 квітня 2015 року. Це стало результатом нашої глобальної кампанії для Йон Жанетт Сольстад Ремьо — транссексуальної жінки та активістки, яка була героїнею кампанії Write for Rights у 2014 році.

«Це те, про що я мріяла і на що сподівалася», — сказала вона нам. «Це було варто боротьби. Без підтримки Amnesty ми б не опинилися там, де знаходимося сьогодні».

6. Ми досягли розслідування тортур над Джеррімі

Філіппінська поліція наприкінці березня оголосила, що листи від «правозахисної організації» — точно можемо сказати, що мова про Amnesty International — спонукали їх розслідувати шокуючі тортури над Джеррімі Корром, якого катували електрострумом, били і погрожували вбити.

Amnesty Philippines 27 березня доставила у поліцію тисячі підписів, зібраних під час нашої кампанії Write for Rights 2014. Відразу ж після цього поліція повідомила Джеррімі та його родині про початок розслідування. 6 квітня Amnesty відвідала перше слухання разом з Джеррімі та його представниками.

7. Ми продовжували кампанію за звільнення Омара — поки його не випустили під заставу

Коли Омар Хадра залишив будівлю суду в Альберті (Канада) з його адвокатом Деннісом Едні 7 травня 2015 року, він вперше відчув свободу після майже 13 років за ґратами — проведених здебільшого у сумнозвісній американській в’язниці Гуантанамо.

Омару було всього 15, коли американські військові затримали його в Афганістані у 2002 році. Активісти Amnesty по всьому світу з тих пір проводили кампанію за його права.

8. Ми допомогли італійським ромам вибороти знакову перемогу

Італійський суд у травні виніс рішення про те, що переселення сімей ромів в етнічно сегрегований табір за межами Риму є незаконним. Цей знаковий вирок став результатом багатьох років діяльності кампанії Amnesty International та всіх інших, хто вимагав покласти кінець насильному виселенню, сегрегації та дискримінації італійських ромів.

У 2012 році римська влада фактично змусила багато ромських сімей переселитися до ізольованього табору, де вони мали жити у збірних контейнерах. Будинки багатьох з них були зруйновані. Дякуємо всім, хто підтримав нашу кампанію — ми продовжимо наполягати на тому, щоб ромські родини отримати ті ж самі права на житло, як і всі інші.

9. Ми відправляємо поняття про смертную кару в США в «історію»

Небраска 27 травня 2015 року проголосувала за скасування смертної кари, ставши 19-м американським штатом, який позбувся цього нелюдського покарання. «Це не могло б відбутися без важкої роботи груп, які поставили за мету припинення державного варварства», — заявила Крісті Харгешаймер, координатор Death Penalty Action в Amnesty USA.

«Хвиля скасування смертної кари продовжує котитися Сполученими Штатами, і незабаром страти залишаться лише у підручниках з історії, де їм і місце. Хто наступний?»

10. Наші листи, нарешті, потрапили до Еркіна, який пережив тортури в Узбекистані

Як тільки ми дізналися, що наші листи не потрапляють до Еркіна Мусаєва, який пережив тортури і перебуває в узбекистанській в’язниці з 2006 року, ми поскаржилися директору в’язниці. Після цього Еркіну дозволили прочитати кілька листів у присутності співробітників тюремної адміністрації, після чого їх забрали назад.

Еркін і його сім’я переказують величезне «Дякую!» усім активістами Amnesty, які відсилали їм листи підтримки, в тому числі під час кампанії Write for Rights 2014: «Еркін каже, що кожен лист дуже багато значить для нього і дає йому силу, оптимізм і віру».

11. Ми привернули загальну увагу до ОАЕ, змусивши їх випустити трьох зниклих сестер

У результаті глобального протесту в соціальних медіа Асма, Маріам і Алязія аль-Сувайді 15 травня були звільнені після таємного утримання під вартою. У лютому сестри написали у Твіттері про несправедливий суд над їхнім братом, після чого їх допитала поліція Об’єднаних Арабських Еміратів і вони зникли на три місяці.

«Ці три жінки взагалі не повинні були бути затриманими», — заявив представник Amnesty Саїд Бумедуха. «З боку держави це страшний акт репресій з метою змусити замовкнути родини активістів, викравши їх на кілька місяців без доступу до близьких та зовнішнього світу».

12. Ми відсвяткували #LoveWins у США

#LoveWins став глобальним хештегом 26 червня, коли Верховний суд США виніс історичне рішення, яке підтверджує законне право одностатевих пар на шлюб.

«Це радісний день не тільки для люблячих і відданих одностатевих пар, а й для всіх, хто вірить у права людини і рівність для всіх», — заявив Стівен В. Хоукінс, виконавчий директор Amnesty International USA.

«Можливість укласти шлюб з обраним вами партнером і створити сім’ю є правом людини, закріпленим у міжнародному праві. Це довгоочікуване і важливе рішення підтверджує, що одностатеві пари і їхні родини заслуговують такої ж пошани і визнання, як усі інші».

13. Ми допомогли звільнити двох чоловіків у Свазіленді

Бекітемба Макубу і Тулані Масеко 30 червня були, нарешті, звільнені, провівши 15 місяців у в’язниці у Свазіленді. Тисячі активістів Amnesty з усього світу проводили кампанію за двох в’язнів совісті, надсилаючи тисячі листів на їх підтримку. Їхні родини подякували членам Amnesty за допомогу у важкий для них час.

Бекі та Тулані були засуджені у березні 2014 року на два роки за неповагу до суду після відверто несправедливого судового розгляду. Приводом стала публікація їхньої статті у журналі Nation, яка виражала стурбованість з приводу відсутності судової незалежності та чесності у Свазіленді.

14. І, нарешті, … ми змусили Камерун випустити 84 дитини!

Після тиску з боку Amnesty International влада Камеруну 24 червня почала випускати по черзі 84 дитини. Вони утримувалися протягом шести місяців після того, як були затримані у грудні минулого року під час нальоту сил безпеки на школу вивчення Корану, який відбувся під прикриттям боротьби з озброєною групою Боко Харам.

30 червня ми отримали підтвердження, що всі діти були звільнені з в’язниці для неповнолітніх у місті Маруа!

5 причин ратифікувати Стамбульську конвенцію: блог Оксани Покальчук
07.02.2017
Відкритий лист Amnesty International в Україні та ГО «КиївПрайд»
01.02.2017
Президент Трамп: Що буде з правами людини в США?
20.01.2017
Українська влада має забезпечити справедливість у справі Олександра Рафальського
23.11.2016
Заява: Національна поліція повинна негайно та ефективно розслідувати погрози на адресу громадських активістів та активісток, які підтримують ЛГБТКІ рух в Україні