Сектор Гази: Бійці ХАМАС піддавали тортурам і позасудовим стратам палестинців під час конфлікту у 2014 році

Бойовики ХАМАС та підозрюваний у співпраці з Ізраїлем палестинець, Сектор Газа © REUTERS

Бійці ХАМАС систематично та жорстоко викрадали, катували та у незаконний спосіб вбивали палестинців, яких звинувачували у «співпраці» з Ізраїлем, а також інших осіб у ході ізраїльської військової наступальної операції на Сектор Гази в липні і серпні 2014 року. Про це йдеться в новій доповіді Amnesty International.

"Просто обурливо, що поки ізраїльські війська несли смерть і масштабні руйнування народові Сектора Гази, бійці ХАМАС скористалися можливістю безжально звести рахунки, вдавшись до незаконних вбивств і інших грубих видів порушень "
Філіп Лютер директор AI по Близькому Сходу

У документі під назвою Операція “Петля на шиї”: викрадення, катування і позасудові страти палестинців бійцями ХАМАС під час конфлікту у 2014 році в Газі та Ізраїлі розповідається про низку порушень, включаючи позасудові страти щонайменше 23 палестинців, арешти і катування ще десятків людей, включаючи учасників і прихильників ФАТХ – політичного суперника ХАМАС.

«Просто обурливо, що поки ізраїльські війська несли смерть і масштабні руйнування народові Сектора Гази, бійці ХАМАС скористалися можливістю безжально звести рахунки, вдавшись до незаконних вбивств і інших грубих видів порушень», – сказав Філіп Лютер, директор програми Amnesty International по Близькому Сходу і Північній Африці .

«У плутанині конфлікту фактична адміністрація ХАМАС надала свободу дій своїм силовикам, дозволивши їм застосовувати страшне свавілля, у тому числі щодо людей, які перебували під вартою. Мета цих моторошних діянь, деякі з яких рівносильні воєнним злочинам, полягала в тому, щоб помститися і посіяти страх в Секторі Гази», – зазначив Філіп Лютер.

Багато з цих незаконних вбивств публічно оголосили спрямованими проти осіб, які сприяли Ізраїлю в ході конфлікту в липні і серпні 2014 року, в рамках операції під кодовою назвою «Петля на шиї», об’єктами якої стали «пособники». Однак на ділі щонайменше 16 страчених перебували під вартою ХАМАС ще до початку конфлікту. Багато з них чекали результатів судових розглядів, коли їх забрали з в’язниці і в стратили в позасудовий спосіб.

Крім того, бійці ХАМАС піддавали викраденням, тортурам і нападам членів і прихильників ФАТХ – свого головного політичного конкурента на території Сектора Гази, в тому числі колишніх співробітників силових структур Палестинської автономії.

За злочини, скоєні бійцями ХАМАС проти палестинців в ході конфлікту 2014 року, жодної людини до відповідальності не притягнуто, а це говорить про те, що ці злочини відбувалися за розпорядженням або за потурання влади.

«Замість того, щоб забезпечувати правосуддя, влада і керівництво ХАМАС безперервно заохочувала і сприяла цим страшним злочинам проти безпомічних людей. Проявивши нездатність навіть засудити ці незаконні вбивства, викрадення і тортури підозрюваних, вони фактично забруднили свої руки в крові », – сказав Філіп Лютер.

«Бійці ХАМАС знехтували основними нормами міжнародного гуманітарного права. Катування і жорстоке поводження з затриманими в ході збройного конфлікту є воєнним злочином. Позасудові страти – це теж воєнний злочин. Фактична адміністрація Сектора Гази повинна пояснити всім правоохоронним структурам, що з в’язнями завжди слід звертатися гуманно. За всіма заявами про позасудові страти і тортури слід провести неупереджені та незалежні розслідування і притягнути винуватців до відповідальності з дотриманням норм справедливості судочинства », – сказав Філіп Лютер.

Amnesty International закликає палестинську владу, включаючи фактичну адміністрацію ХАМАС в Секторі Гази, посприяти незалежним і безстороннім міжнародним слідчим механізмам, судовим і позасудовим, включаючи Слідчу комісію, засновану Радою ООН з прав людини в липні 2014 року. Палестинська влада повинна подбати про неупереджене і незалежне розслідування всіх випадків, наведених в даній доповіді, і за наявності достатніх прийнятних в суді доказів притягнути до відповідальності підозрюваних винуватців з дотриманням процедур, що повністю відповідають міжнародним стандартам справедливості судочинства, і без застосування смертної кари.

Нова доповідь Amnesty International про становище жертв масових зґвалтувань у боснійській війні 1992-1995 років
Чотирнадцятирічний підліток став жертвою «війни з наркотиками» на Філіппінах
08.09.2017
Басейн озера Чад: через поновлення діяльності «Боко Харам» різко зросла кількість смертей серед цивільного населення