Заява: необхідне ефективне розслідування нападу на учасників(ць) акції «Рівність різноманіття!»

(Запоріжжя) Влада має провести ефективне та неупереджене розслідування нападу на учасників(ць) флеш-мобу «Рівність різноманіття!», заявила Amnesty International Україна.

6 травня у Запоріжжі відбувся флеш-моб «Рівність різноманіття!», учасниці та учасники якого закликали мешканців міста до толерантності та поваги до особистого вибору людини, незалежно від її чи його соціального статусу, національності та релігійної приналежності, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності і т.д.

До флеш-мобу долучились представники та представниці різних етнічних та релігійних груп, ЛГБТКІ спільноти, люди з інвалідністю, секс-працівниці, люди з синдромом Дауна, аутизмом, внутрішньо переміщені особи.

Після завершення флеш-мобу, на декількох учасників та учасниць маршу було скоєно напад. Наявні відео-докази, а також показання свідків.

“Цей напад – неприпустимий прояв гомофобії та трансфобії, який має бути ефективно та неупереджено розслідуваний. Поліція повинна взяти до уваги свідчення про те, що напад було вчинено з мотивів ненависті. Як місцева влада, так і правоохоронні органи не повинні ігнорувати та толерувати подібні прояви агресії”, заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Amnesty International Україна закликає поліцію розслідувати напад ефективно та неупереджено, взявши до уваги свідчення очевидців, постраждалих, а також всесторонньо розглянувши мотиви нападників.

Довідково

Флеш-моб «Рівність різноманіття!» було присвячено Міжнародному дню боротьби з гомофобією та транcфобією, що відзначається 17 травня. Перші подібні акції в Україні відбулись у 2005 році. В Запоріжжі цей день відзначається з 2012 року, і цього року вперше  публічно в центрі міста.

Відмова надати статус біженця російському інтерсекс активісту порушує право на особисту безпеку
20.07.2018
Заява про неконституційність процедури обрання Омбудсмана
12.04.2018