Розгоном акції в Сімферополі де-факто влада продемонструвала неповагу до пам’яті жертв депортації кримських татар

Кримськотатарські активісти в черговий раз стали жертвами довільних і вибіркових переслідувань з боку російської де-факто влади півострова. У середу сімферопольська поліція розігнала акцію пам’яті депортації кримських татар «Запали вогонь у своєму серці» і затримала два десятки її учасників. Одному з них було інкриміновано непокору законній вимозі співробітника поліції.

«Російська влада не змогла втриматися від спокуси застосувати силу проти кримськотатарських активістів. Розгоном мирної поминальної акції вона не тільки в черговий раз знехтувала правом на свободу мирних зібрань – в Криму воно і так було практично знищене від початку окупації, – але і продемонструвала відверту зневагу до пам’яті жертв депортації 1944 року»,

– заявила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Увечері в середу, 17 травня, в Сімферополі були затримані близько 20 учасників акції «Запали вогонь у своєму серці» до Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Затриманих, серед яких були неповнолітні, розвезли по районних ОВС Сімферополя. Хоча більшість активістів були звільнені протягом декількох годин після затримання, не обійшлося без порушень. Поліція не допустила до затриманих адвоката Едема Семедляєва, а також змусила всіх активістів примусово пройти дактилоскопію, у той час як за законом взяття відбитків пальців обов’язкове лише за умови висунення кримінальних звинувачень або після рішення суду про адміністративний арешт.

Одному із затриманих, 19-річному Сейтасану Асанову, було висунуте звинувачення у непокорі законній вимозі співробітника поліції. Йому загрожує адміністративний арешт.

Річна доповідь 2017: Україна
23.02.2018
Вимагаємо негайно відпустити та припинити переслідування Еміра – Усеїна Куку та інших членів т.з “Ялтинської шістки”
20.02.2018
День семидесяти судів: У Криму пройшла нова хвиля переслідувань кримськотатарських активістів.
19.12.2017
Лідери кримських татар Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз повинні мати право повернутися на батьківщину
28.10.2017
Кримськотатарському громадському діячу Ільмі Умерову присудили два роки колонії за критику російської окупації