Росія: Засудження бібліотекарки за зберігання «екстремістських книг» демонструє повну неповагу до верховенства закону

Засудження Наталії Шаріної, колишньої директорки державної бібліотеки української літератури в Москві, за зберігання «екстремістських книг», демонструє повну неповагу до верховенства закону та підкреслює недоліки в незалежності російської судової системи, – зазначає Amnesty International.

Наталія Шаріна була визнана винною в «розпалюванні ненависті» та «розкраданні», і отримала умовний вирок з позбавлення волі на чотири роки Мещанським районним судом Москви. Її було заарештовано в жовтні 2015 року, після того, як в бібліотеці, яку вона очолювала, були знайдені не індексовані твори українського націоналіста Дмитра Корчинського. Роботи Корчинського офіційно заборонені в Росії, та книги були визнані  прокурором «екстремістськими» та «антиросійськими».

«Ця вкрай політизована справа йде повністю врозріз справедливості та підкреслює недоліки в незалежності російської судової системи. Наталія Шаріна не повинна була бути притягнута до відповідальності, тим паче, засуджена», – зазначає Денис Кривошеєв, заступник директора по Європі та Центральній Азії Amnesty International.

Судове переслідування спиралося на  вкрай заряджену антиукраїнську атмосферу, що поширена в Росії сьогодні, а суд просто відхилив основні докази захисту, в тому числі й свідчення, що поліцейських було помічено під час розвантаження заборонених книг в бібліотеці.

Під час суду державний обвинувач звинуватив Наталію Шаріну в просуванні українського націоналізму, заявивши, що він «йде рука об руку з німецьким фашизмом».

Amnesty International вважає обидва звинувачення необґрунтованими та політично вмотивованими і вважає, що Наталія Шаріна є жертвою пародії на правосуддя.

Background

Наталія Шаріна була затримана 28 жовтня 2015 року та провела рік і сім місяців під домашнім арештом, перш ніж постати перед судом.

Обвинувачення в розкраданні додали в квітні 2016 року, коли її звинуватили в розкраданні бібліотечних фондів, щоб оплатити послуги адвоката задля її захисту під час попередньої спроби необґрунтованого притягнення до відповідальності в 2011-2013 роках.

Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Зловживання Росії правом вето в РБ ООН стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів.
25.10.2017
Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017
Депортація Алі Феруза до Узбекистану припинена, але він лишатиметься під вартою – можливо, надовго