Росія: співробітник Amnesty International був викрадений і підданий знущанням в Інгушетії

Дослідник Amnesty International, спрямований до столиці Інгушетії Магас для моніторингу масових протестних мітингів, був викрадений, побитий і піддався інсценуванню страти з боку невідомих, які назвалися співробітниками органів безпеки.

Олег Козловський прибув в Магас 5 жовтня для моніторингу мирних протестів, що почалися після підписання 26 вересня між лідерами Інгушетії і Чечні угоди про визначення адміністративного кордону між двома регіонами.

Увечері наступного дня невідомий, який назвався представником організаторів протесту, заманив Козловського в свій автомобіль під приводом організації зустрічі з мітингувальниками. Замість цього його відвезли за межі міста, де його роздягли, почали бити і погрожувати розстріляти. Екзекуція тривала дві години.

«Вони приставили пістолет до моєї голови і сказали, що збираються мене вбити. Чоловіки назвалися співробітниками місцевого Центру по боротьбі з екстремізмом. Вони зажадали від мене імена моїх контактів в Інгушетії і пригрозили вбити мою дружину і дітей, якщо я повідомлю про те, що сталося», – розповів Олег Козловський.

Близько дев’ятої вечора 6 жовтня невідомий постукав у двері готельного номера Козловського і, представившись, заявив, що один з організаторів акцій протесту хоче зустрітися з ним. Чоловік довів його до автомобіля, припаркованого на розі вулиці. Як тільки він опинився в машині, до нього підсіли двоє в масках, один з яких зажадав, щоб Козловський вимкнув свій телефон, інший вдарив його в обличчя.

Невідомі тримали Козловського в напівзігнутому стані, поки машина не доїхала до поля за межами Магаса. Там чоловіки змусили дослідника роздягнутися догола, погрожуючи застрелити його, якщо він спробує втекти. Чоловіки почали вимагати від Козловського розповісти, хто він такий і що він робив в Магасі, а також з ким він працює. Крім того, вони спробували змусити його стати їх інформатором.

Чоловіки кілька разів приймалися бити його, а також влаштували дві інсценування страти – Козловського змушували лягти обличчям на землю, приставляли до потилиці пістолет і говорили, що зараз його вб’ють. Викрадачі також фотографували Козловського оголеним, погрожуючи зробити знімки публічними, якщо він розповість про пригоду.

Зрозумівши, що їх інформатором дослідник не стане, викрадачі вивезли Козловського в сусідню Північну Осетію і відпустили його біля аеропорту. Перед ніж його відпустити, один з невідомих сказав: «Ніколи не повертайся і не пиши про Інгушетію».

«Цей насильницький інцидент викликає шок і тривогу. Але влада повинна розуміти, що нас не зможуть залякати люди, які ховаються за масками. Ми подали заяву про злочин в російські компетентні органи », – заявила Марі Стразерс, директорка Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії.

«Олег був викрадений на очах у співробітників готелю і в поле зору камер відеоспостереження в місті, який через протести був просто затоплений поліцейськими. Ті, хто несе відповідальність за цю боязку атаку, повинні бути негайно знайдені і віддані під суд », – додала вона.

Відмова надати статус біженця російському інтерсекс активісту порушує право на особисту безпеку
20.07.2018
Вимагаємо негайно відпустити та припинити переслідування Еміра – Усеїна Куку та інших членів т.з “Ялтинської шістки”
20.02.2018
Росія: Активістку оштрафували за репост статей про ЛГБТКІ у Facebook
27.10.2017
Зловживання Росії правом вето в РБ ООН стало еквівалентом зеленого світла для воєнних злочинів.
25.10.2017
Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017