Росія: скасування вистави «Ісус Христос – суперзірка» свідчить про зростаючу націоналістичну загрозу свободі вираження поглядів

Скасування рок-опери «Ісус Христос – Суперзірка» в сибірському місті Омськ під тиском прокремлівської політичної організації є посяганням на свободу вираження поглядів і є свіжим прикладом втручання в російську культурну життя з боку націоналістів-«активістів», заявила Amnesty International.

"Ніхто не забирає право критикувати твір мистецтва. Але точно так само ані влада, ані їх маріонетки - ніхто не повинен насильно насаджувати свою точку зору "

Спектакль був скасований в понеділок увечері після того, як «патріотичний» рух «Родина, любов, Батьківщина» написав до адміністрації міста Омськ скаргу на «безперервне богохульство» в сюжеті мюзиклу, в основі якого лежить біблійна історія життя Ісуса.

«Це може бути просто одним скасуванням одного спектаклю, але те, що відбувається є симптоматичним: проурядові націоналістичні організації посилюють свій вплив на культурне життя сучасної Росії, де з кожним днем стає все менше свободи художнього самовираження, – сказав Денис Кривошеєв, заступник директора регіонального офісу Amnesty International по Європі і Центральної Азії. – Загравання російської влади з цими “патріотичними” рухами фактично дає їм монополію на висловлювання думок і ліцензію на залякування тих, в кому вони побачать загрозу «традиційним” цінностям».

Інцидент, що стався в понеділок, є одним з низки нещодавніх нападів на свободу вираження поглядів з боку російських націоналістичних організацій – затятих прихильників президента Володимира Путіна.

Так, у вересні активісти інший так званої «патріотичної організації» «Офіцери Росії» заблокували вхід на виставку американського фотографа Джока Стерджеса в Москві.

Після того, як противник виставки облив одну з фотографій сечею, а поліція не стала втручатися, організатори закрили виставку.

«Ніхто не забирає право критикувати твір мистецтва. Але точно так само ані влада, ані їх маріонетки – ніхто не повинен насильно насаджувати свою точку зору », – зауважив Денис Кривошеєв.

У своєму зверненні до влади рух «Родина, любов, Батьківщина» написав, що «навіть сама назва вистави є знущанням над святими поняттями».

В Омському державному музичному театрі, де збиралися показувати спектакль «Ісус Христос – Суперзірка», заявили, що його режисер вирішив скасувати показ через скарги, що надійшли.

Коротка довідка

роКерівник руху «Родина, любов, Батьківщина» Людмила Рябиченко також є членкинею руху «Народний собор», який в минулому ініціював кримінальне переслідування митців, музикантів і виконавців в рамках своєї давньої боротьби за суворе дотримання норм «моральності».

Так, в 2007 році вони домоглися порушення справи щодо організаторів виставки «Заборонене мистецтво» в Сахаровському центрі в Москві, а в 2012 році підтримали переслідування панк-групи Pussy Riot.

«Народний собор» наполіг на відміну концерту Меріліна Менсона в Новосибірську в 2014 році і скасування опери Вагнера «Тангейзер» в тому ж місті в 2015 році.

У липні 2016 року лідер «Народного собору» в Новосибірську Юрій Задоя організував примусову госпіталізацію в психіатричну лікарню свого сина, Костянтина, через «ідеологічного розколу» з приводу релігії. Amnesty International провела успішну кампанію і домоглася звільнення Костянтина Задої.

Переслідування кримських татар за одиночні пікети в Криму демонструє тотальне неприйняття інакомислення на півострові
14.08.2017
Крим: де-факто влада повинна негайно звільнити кримськотатарського активіста Сервера Караметова
11.08.2017
Депортація Алі Феруза до Узбекистану припинена, але він лишатиметься під вартою – можливо, надовго
09.08.2017
Росія: Засудження бібліотекарки за зберігання «екстремістських книг» демонструє повну неповагу до верховенства закону
07.06.2017
Як інакодумці в Азербайджані піддаються цілеспрямованим кібератакам?
13.03.2017