Росія: Рішення Володимира Путіна відмовитися від ратифікації Римського статуту є ударом по міжнародному правосуддю

«Заява Президента РФ Володимира Путіна про те, що Росія не має наміру ставати учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), який вона підписала в 2000 році, але так і не ратифікована, це величезний удар по міжнародному правосуддю», – заявила Amnesty International.

"Важко не розглядати це рішення як спробу Росії підірвати прогрес міжнародного правосуддя. Це рішення було прийнято мабуть з блискавичною швидкістю, через години після того, як прокурор МКС оголосив, що ситуацію на території Криму і Севастополя можна прирівняти до міжнародного збройного конфлікту між Росією і Україною "
Сергій Нікітін, голова представництва Amnesty International в Росії

Як заявив в середу МЗС Росії, МКС не зміг стати «справді незалежним, авторитетним органом міжнародного правосуддя» і не виправдав покладених на нього обіцянок.
«Росія і так ніколи не демонструвала намірів ратифікувати Римський статут, так що ця заява виглядає тільки як свідоцтво зневаги до цілей МКС – покласти край безкарності за геноцид, військові злочини і злочини проти людяності, – що одночасно є образою всіх жертв цих жахливих злочинів», – сказав Сергій Нікітін.

Amnesty International послідовно засуджувала неодноразі спроби Росії заблокувати в Раді Безпеки ініціативу направити розслідування ситуації в Сирії прокурору МКС. Amnesty International також фіксувала можливі воєнні злочини, вчинені російськими військами під час конфлікту в Сирії.

«Оскільки Росія не ратифікувала Римський статут, на практиці мало що зміниться, проте це рішення є тривожною ознакою небажання Росії співпрацювати з системою міжнародного правосуддя», – сказав Сергій Нікітін.

«Заяви Росії про те, що МКС не вдалося виправдати надії міжнародної спільноти, абсолютно цинічні, враховуючи, що саме за рахунок загроз вето з боку Росії в Раді Безпеки ООН неодноразово блокувалися пропозиції передати ту чи іншу ситуацію, в тому числі в Сирії, на розгляд прокурора МКС. Цей суд далекий від досконалості, але ці твердження є нічим іншим як лицемірною спробою Росії зняти з себе відповідальність за деякі власні провали ».

Безкоштовний email-курс “Міжнародний кримінальний суд: Q&A”
17.01.2017
Кот-д’Івуар: розгляд справи у Міжнародному кримінальному суді – остання надія жертв конфлікту
28.01.2016