Росія: рішення про депортацію журналіста до Узбекистану ставить його під загрозу переслідування та катувань

Російська влада має негайно скасувати своє рішення про депортацію до Узбекистану шукача притулку Худоберді Нурматова, відомого під журналістським псевдонімом Алі Феруз.

«Алі Феруз є водночас відкритим геєм, правозахисником та кореспондентом незалежної „Нової газети“. Ця комбінація може бути смертельною для того, кого збираються депортувати до Узбекистану, де „содомія“ — це злочин, а тортури є звичною практикою».

Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International з питань Європи та Центральної Азії.

Алі Феруз втік з Узбекистану у 2009 році після того, як його заарештували і катували місцеві спецслужби. Згодом, у 2011 він прибув до Росії. Алі неодноразово намагався отримати притулок в Росії і нещодавно подав апеляцію до відмови російської міграційної служби надати йому статус біженця. Вчора, під час вечірнього судового засідання, суддя визнав Алі винним у порушенні «правил в’їзду або перебування в Російській Федерації іноземним громадянином» та ухвалив рішення про його депортацію.

«Незважаючи на величезну кількість доказів ризику катувань та інших порушень прав людини, з якими Алі Феруз зіткнеться в Узбекистані, суддя все ж вирішив, що його слід вислати. Це абсолютно помилкове рішення, яке суперечить абсолютній забороні катувань і має бути негайно скасоване».

Передісторія

1 серпня Алі Феруза зупинила поліція на шляху до «Нової газети» – незалежного ЗМІ, у якому він працює кореспондентом. Він був доставлений до відділку, а пізніше до Московського Басманного суду, який заслухав його справу пізно увечері. Суддя постановив, що Алі Феруз буде примусово депортований з Росії до Узбекистану.

Алі Феруз народився в Росії і там провів дитинство. Він переїхав до Узбекистану у віці 17 років і став громадянином Узбекистану.

Він втік з Узбекистану в 2009 році після того, як його затримали і катували співробітники служби національної безпеки Узбекистану, які намагалися змусити його бути їхнім секретним інформатором.

Депортація Алі Феруза до Узбекистану припинена, але він лишатиметься під вартою – можливо, надовго
09.08.2017
Генеральний секретар Amnesty International закликав українську владу розслідувати вбивство Павла Шеремета
19.07.2017